- Skaff dere et særpreg

Bergen må passe seg så byen ikke mister særpreget når sjølinjen skal bygges ut.

Damsgård
Foto: NRK

Arkitekt Helge Schjelderup i Stavanger mener arkitekturen i kystbyer som Haugesund, Stavanger og Bergen minner mer og mer om Aker brygge i Oslo.

Les også: - Lær av Stavanger

Han ser mange eksempler på det han mener er en trend som fører til svært like byer med mindre særpreg.

- Det var en utstilling i Malmø for noen år siden. Så reiste vi ned og så på det og dermed ble det slik alle steder, sier han.

- Tar det på alvor

I Bergen er planen å bygge boliger og næringsbygg i store deler av byen de kommende årene. Både i Damsgårdsundet og ved Store Lungegårdsvann skal det bygges nye bydeler. Byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen i Bergen, mener byen tar utfordringen på alvor.

- Jeg tror ikke vi kommer til å ødelegge denne byen. Dette blir ingen kopi av andre byer, sier hun.

Likevel erkjenner hun at relativt nye bygg både på Måseskjæret i Sandviken og på Møhlenpris i Bergen representerer det hun vil unngå i fremtiden.

- Jeg tror rett og slett at det er stilt for få krav til hvordan en skulle finne spesielle ting, stedets identitet og slikt, sier hun.

Lover diskusjon

Iversen håper at den høylytte offentlige debatten i Bergen skal bidra til at Bergen ikke mister identiteten sin når store områder skal bygges ut.

- Her skal vi ha en solid diskusjon om hva vi tolererer, sier hun.

I Stavanger har utbyggingen av nye prosjekter kommet lenger enn i Bergen. Schjelderup mener Bergen må passe seg for ikke å bli for lik alle andre. Som et dårlig eksempel trekker han frem Sandviken.

- Der er det mange dårlige eksempler på nytt, sier han.

Video nsps_upload_2009_2_13_17_8_15_78.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.