NRK Meny
Normal

- Overgrepsbilder ble en besettelse

Eks-politimannen Johan Martin Vie sier at jakten på overgrepsbilder av barn ble en besettelse for ham.

Aktoratet og bistandsadvokatene i eks-politimann saken

Bistandsadvokatene Beate Hamre og Toril Wik, politioverbetjent ved vold og sedelighetsavsnittet Bent Raknes og aktor Arild Oma.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

I forbindelse med chatting på internett, utvekslet Johan Martin Vie bilder av overgrep mot barn. Flere av mennene han snakket med på nettet sendte ham bilder av seg selv med mindreårige, og den tiltalte innrømmer å ha sendt bilder og video i retur.

– Jeg var veldig nysgjerrig på hva som lå ute på nettet, og så på bilder av barn helt ned i 8-års alderen. Det var spennende å se hva som var mulig å få tak i.

Den tiltalte innrømmet i retten i går at han var i besittelse av 2400 bilder og 140 videoklipp av overgrep mot barn.

I denne perioden jobbet han som politimann i Hordaland, og sier at han var klar over at bildene var ulovlige. Når aktor spør om han tenkte over hvordan barna hadde det svarer Vie slik:

– Det var som å se på film, det opplevdes ikke som reellt.

I retten ble det i dag vist en del av bildene som var beslaglagt fra den tiltaltes PC. De viser meget grove overgrep av barn helt ned i 2-3 års alderen.

– Jeg føler veldig ubehag ved å se bildene nå, sa den tiltalte med nøytral stemme, da bildene ble vist på et lerret i rettsalen.

Chatte-logger

Politiet har 6-700 sider med utskrifer fra chatte-sider. Dette er samtaler mellom den tiltalte og andre menn på internasjonale nettsteder.

Statsadvokat Arild Oma leste opp en slik «samtale» i retten, hvor en person forteller om hvor lett det er å misbruke afghanske flyktningebarn i Pakistan.

– Jeg hadde ikke tenkt meg til Pakistan, det var ingen realiteter i dette. Dette var et rollespill og hadde ingen rot i virkeligheten. Jeg visste at en av dem jeg chattet med likte unge gutter, men jeg fortsatte å snakke med ham allikevel.

Statsadvokaten leser opp tre chatte-logger til, men Vie hevder han ikke husker noen av chattene som blir lest opp i retten. Allikevel forklarer han seg om innholdet i dem og detaljer fra dem.

Flere av chattene handler om utveksling av bildemateriale og beskriver hva den tiltalte er på jakt etter samt hva han sender fra seg.

Iscenesatt i Romania

Den overgrepstiltalte Johan Martin Vie innrømmer at det er blitt tatt bilder av ham og en 15 år gammel gutt i Romania. Bildene viser et alvorlig overgrep, og er en del av politiets bevisførsel mot 42-åringen.

I sin forklaring for retten i Bergen sier han at bildene var arrangert, og ikke viser en reell situasjon. Vie lastet bildene inn på sin PC, og sier han siden slettet dem.

Han forteller også at det ble tatt bilder av nakne gutter ved flere anledninger i forbindelse med at de skulle dusje i hans leilighet.

– Dette var uheldige situasjoner som aldri skulle ha skjedd.

I ettertid har bildene som ble tatt i Romania, endt opp i Italia. Eks-politimannen forteller at han sendte dem til en data-ingeniør fra Milano, som han chattet med på nettsteder for homofile.

– Jeg stolte på ham. Jeg hadde et godt inntrykk av ham, han virket ærlig. Jeg visste ikke at han ville distribuere dem videre.

Italieneren er under etterforskning i hjemlandet, og sitter i en slags husarrest i påvente av en avklaring fra politiet der.

Omfattende bruk av chatte-sider

I sin forklaring forteller Johan Martin Vie om en omfattende og utstrakt bruk av chatte-sider for homofile på internett.

Det var på disse sidene han opprettet kontakt med alle de han nå er tiltalt for å begått overgrep mot. Spesielt nettsiden gaysir.no har den tiltalte brukt hyppig for å komme i kontakt med gutter.

Etter å ha opprettet kontakt, reiste Vie til flere steder i Norge for å møte guttene. Han forteller at han kjøpte kontantkort og sigaretter til noen av dem, men hevder det ikke var vederlag for seksuell omgang med guttene.

– Du kan jo få litt bensinpenger.

Den tidligere politimannen Johan Martin Vie startet dagen med å fortelle at han tilbød en gutt fra Bergen bensinpenger til motorsykkelen hans, etter at de hadde vært på Vies hotellrom.

I 2004 reiste Johan Martin Vie til Bergen for å møte den 15-årig gutten, etter at de hadde chattet på en internett-side for homofile. Da de møttes ble de enige om å gå til tiltaltes hotellrom. Vie forteller at da gutten skulle forlate rommet, fikk han noen hundrelapper til bensin.

Bergen tingrett
Foto: Anette Berentsen / NRK

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik