NRK Meny
Normal

- Området oppleves som utrygt

Nygaards Bataljon i Bergen vil flytte minnestatuen Nygaardsgutten fra narkotikamiljøet.

nygaardsgutten3

Det er et stort narkotikamiljø rundt Nygaardsgutten i Nygårdsparken. Foto: Renold Tennysen Christopher

Den staute soldaten har stått i den øvre delen av Nygårdsparken siden 1947, og har sett det meste. I de siste årene har statuen delt parken med mange rusmisbrukere.

Bataljonens leder, Sebastian B. Sandtorv, forteller hvorfor de vil flytte statuen:

– Kransenedleggelsene ved Nygaardsgutten er og skal være høytidelige øyeblikk. Dessverre blir høytideligheten til en viss grad ødelagt ved at det er uro under talene og minuttene i stillhet, og at området rundt ikke ser pent ut, sier han til NRK.no.

Sandtorv forteller at det er mye søppel, flasker og brukte sprøyter overalt, og at det er mye hærverk rundt statuen.

– Vi har også opplevd at kransene vi legger ned blir ødelagt. Det er ikke greit å ta med guttene i bataljonen. Området oppleves som utrygt, sier han.

Nygaardsgutten4

Brukte sprøyter ved statuen. Foto: Renold Tennysen Christopher


Styret i Nygaards Bataljon ser ikke nødvendigheten i å flytte statuen foreløpig.


– Rusmisbrukere har vært her i årevis, men vi opplever at det er blitt verre de siste årene. Det ligger lange tradisjoner i dagens plassering, men forsetter den negative utviklingen må vi flytte, sier Sandtorv.

– Hva skal til for at den kan flyttes?

– Det er en lang prosess, og det er stort prosjekt. Vi er tolv personer i styret. Selv om det er offiserenes valg som er endelig, må vi respektere de eldre som sitter i Eldre Nygaardsgutter forening (ENF). Vi må høre med dem. Men det er mye som må tenkes gjennom, sier Sandtorv.


Tillatelse fra kommunen

Kommunen blir koblet inn når bataljonen vedtar dette i styret.

nygaardsgutten1

- Området oppleves som utrygt, sier sjef for Nygaards Bataljon. Foto: Renold Tennysen Christopher

– Vi har ikke tatt kontakt med kommunen ennå. Det er fordi vi ikke har bestemt oss. Når vi tar en avgjørelse, kan kommunen kobles inn i dette. Vi må da finne et nytt sted og vi må få tillatelse til å flytte. Det er flere krav. Én av dem er at statuen må stå på en offentlig plass, sier Sandtorv.

Sandtorv sier at de ikke har tatt noen avgjørelse på hvor de har tenkt å flytte statuen. Men noen steder er aktuelle.

– Kanskje foran Naturhistorisk museum. Det er der vi avslutter alle øvinger. Eller på et annet sted i parken. Kanskje lenger ned, der folk soler seg om sommeren. Der er det færre rusmisbrukere. Marineholmen kunne også vært ett flott og historisk sted å plassere den, sier lederen.

– Feil å flytte gutten

En av de narkomane, som ønsker å være anonym, sier at det er feil å flytte gutten.

– Han har vært gjennom alt, og vært sammen med oss hele tiden. Derfor mener jeg at det er feil å flytte ham ut av parken. Kanskje det er en bedre idé å heller plassere ham lenger nede i parken.

– Hva betyr han for deres miljø?

– Han er jo maskoten vår. Det er den eneste pynten vi har. Vi vil ikke at kommunen skal ødelegge ham. Jeg synes at de har ødelagt mye av det gamle Bergen allerede.

Grønn Etat er ikke informert

Leder i Grønn Etat i Bergen kommune, Sissel J. Lerum, sier at de ikke har fått noen henvendelser ennå.

– Statuen kan ikke flyttes uten godkjennelse fra Bergen kommune. Når vi får en hendvendelse fra Nygaards Bataljon, skal vi invitere dem til et møte, sier Lerum.