NRK Meny
Normal

- Kan få traumer av mediedekning

Gutter som har vært utsatt for seksuelt misbruk, kan få traumatiske påminnelser om det som skjedde når de blir eksponert for mediedekningen av lommemannen-saken, mener psykolog.

Follo tingrett under lommemann-saken
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Et eksempel på dette kom fram under rettssaken mot den pedofile Nittedal-læreren i Nedre Romerike tingrett i forrige uke.

I dommen mot læreren som i en årrekke hadde misbrukt svært unge gutter, blir det referert til et av ofrene som har fått forverret psykiatrisk diagnose etter å ha blitt eksponert for medias omtale av den såkalte lommemannen.

Vekker traumer

Daglig leder for Senter for krisepsykologi, Atle Dyregrov, sier at slike traumatiske påminnelser setter i gang tanker og minner ofrene om det vonde som hendte.

- Disse menneskene har en sårbarhet i utgangspunktet. Det forundrer meg ikke at tankene kan trigge psykiske reaksjoner, sier Dyregrov til NTB.

Han framholder at de som vet de er sårbare på grunn av opplevelser tidligere i livet, bør skjerme seg selv mot å lese eller se for mye på tv når det dukker opp lignende misbrukssaker.

- Når det gjelder barn, må de voksne ta ansvar og skjerme barna, sier psykologen.

Men han mener også at for noen vil en slik nærkontakt med problemene kunne virke bearbeidende og føre til at de kan gå videre i livet.

- Dette forutsetter imidlertid at man har noen å snakke med om vanskelighetene.

Nedsatt læreevne

Den misbrukte gutten i Nittedal-saken måtte avslutte skolegangen på videregående skole.

- Det er ikke uvanlig at sexovergrep eller fysisk mishandling over tid virker dårlig inn på læringskapasiteten og at de som har vært utsatt, slutter tidligere på skolen, forteller Dyregrov.