NRK Meny
Normal

- Jeg hadde en dårlig følelse

- Det var primitivt og litt skremmende.

Ryddearbeid ved Vest Tank
Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Det sa laboratorietekniker, Haldis Dyrnes, om saltsyreprosjektet som førte til eksplosjonen ved Vest Tank.

Ingen avfallsplan

Dyrnes understreket at ingen av de ansatte ønsket å føre saltsyre på tanken, og viste til at de prøvde å lansere andre løsninger overfor ledelsen ved Vest Tank. De alternative løsningene var imidlertid kostbare og tidkrevende, og be avvist av daglig leder, Jostein Berland.

Dyrnes sa hun var skeptisk til prosjektet fordi hun ikke hadde sett en plan for hva de skulle gjøre med avfallet etter at det var oppløst i saltsyre.

Støtter tiltalt

- Jeg fryktet at dette skulle bli et mareritt som vi ikke kunne bli kvitt.

Daglig leder, Jostein Berland, ønsket å kjøre avfallet gjennom det ordinære renseanlegget, men Dyrnes trodde ikke dette var mulig. Hun forklarte av avfallet luktet forferdelig. Kjemiker Karl Jan Erstad er tiltalt for sin deltakelse i prosjektet som første til eksplosjonen. Dyrnes fortalte i retten i dag at også Erstad var skeptisk til å tilsette saltsyre til avfallet. Også han ønsket andre løsninger, men ble ikke lyttet til av ledelsen.

Bedrift med mangler

Dyrnes tegnet i dag et bilde av Vest Tank som en bedrift med store mangler. Laboratoriet var svært enkelt, uten skikkelig avtrekk. Rundt på anlegget manglet brannslanger, rekkverk og stiger.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås