- Ikke hets pepperkakeknuseren

Han opprettet dusør for å finne den skyldige. Nå ber Herman Friele folk om å tilgi gjerningsmannen.

Herman Friele - pepperkakebyen
Foto: Fotomontasje: Erlend Aas, Scanpix / Emil Reiertsen, NRK

- Den unge mannen som har tilstått, har det tydeligvis tungt nå. Det er ingen grunn til at folk skal gjøre det verre for ham, mener Friele.

Tilstod fyllehærverk

En 20 år gammel mann la i går onsdag alle kortene på bordet etter at politiet mottok tips fra mannens venner. Han forklarte at han hadde knust pepperkakebyen etter en fuktig tur på byen natt til søndag. Herman Friele har tror gjerningsmannen har tatt lærdom av det voldsomme fokuset saken har fått.

- Han har forklart at han angrer veldig. Det er viktig, sier Friele.

- Viktig moralsk sett

Herman Friele understreker at det ikke var hevnmotiv som fikk han til å gi penger til dusør for tips som bidro til oppklaring av saken. For den tidligere bergensordføreren er det prinsippene som veier tyngst.

Pepperkakebyen

Slik så det ut i Pepperkakebyen etter udåden natt til søndag.

Foto: Emil Reiertsen / NRK

- Moralsk sett er det viktig at hærverket ble oppklart. Skulle denne hendelsen ha gått upåaktet hen, ville det sendt et signal om at det var greit å gjøre slike ting, sier Friele.

Tenker på barna

Herman Friele legger ikke skjul på at barn og unges innsats for å bygge opp pepperkakebyen har vært viktig for hans engasjement.

- Deres innsats er fantastisk. Jeg er også veldig glad for det voldsomme engasjementet som bergenserne har vist med tanke på å bygge opp igjen det ødelagte. For meg er det ikke viktig å straffe gjerningsmannen. Derfor synes jeg det er helt greit at saken havner i Konfliktrådet, sier Friele.

I morgen fredag skal Herman Friele i møte med politiet for å høre om tipsene bak pågripelsen er egnet til å utløse dusøren på 100.000 kroner.