– Det mest forferdelige som kan skje i et jaktlag

Den unge jegeren trodde han skjøt mot et dyr, men skuddet traff og drepte i stedet jaktkameraten. – Det mest forferdlige som kan skje på jakt, sier lokal jeger.

Kjell Talle

Leder Kjell Talle og resten av Masfjorden Jakt- og Fiskelag er sterkt preget av jaktulykken som skjedde i helga.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Politiet har nå funnet ut hvilket skudd som traff og drepte en 22 år gammel mann i Masfjorden denne helgen. Mannen var på jakt med seks jaktkamerater da et vådeskudd traff og drepte en av de unge jegerne.

Trodde han skjøt på dyr

Mannen fra Haugesund ble truffet i brystet av et skudd fra en av jaktkameratene. Kameraten som skjøt har forklart i avhør at han trodde han skjøt på et dyr.

- Det er det mest forferdelige som kan skje en jeger, sier Kjell Talle.

Han er leder i Masfjorden Jakt- og Fiskelag, lokallaget i en svært aktiv jaktkommune. Talle har tatt oss med til området der jaktulykken skjedde, et område han kjenner godt.

Det var her dramaet utspant seg tidlig lørdag kveld. Mens ambulansen var på vei, forsøkte de seks jaktkameratene å holde liv i ham. Men en time etter skuddet falt, og en halvtime etter at luftambulansen kom frem, ble 22-åringen erklært død klokken 19.22.

- Må ha det veldig tøft

Kjell Talle

Kjell Talle, leder i Masfjorden Jakt- og Fiskelag, var mandag med NRK til området der jaktulykken skjedde.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

- Det er vanskelig å sette seg inn i hva de nå går gjennom, det er vel ingen som egentlig kan gjøre det. De må ha det veldig tøft, sier den lokale jaktlagslederen.

De syv jegerne var alle jevnaldrende og i begynnelsen av 20-årene. De har blitt tatt hånd om av et kommunalt kriseteam i Masfjorden, bestående av blant annet kommunelegen og prest.

Jegerne var fra ulike steder i landet, og har nå reist tilbake til sine hjemkommuner. Prest i Masfjorden, Knut Sørheim, har fulgt dem siden lørdag kveld.

- De hadde det helt grusomt. En kan bare forestille seg hvor dramatisk dette har vært for dem, sier Sørheim til NRK.no.

– Ingen skylder på hverandre i gjengen

Det kommunale kriseteamet var i ettermiddag samlet på kommunehuset i Masfjorden, der de oppsummerte helgen. Sørheim forteller at kameratgjengen på seks har stått samlet siden ulykken.

- De har det vondt fordi de har mistet en kamerat, og han som løsnet skuddet har det veldig vondt etter at det som aldri skulle skjedd, skjedde, forteller Sørheim.

Knut Sørheim

Sogneprest Knut Sørheim har sammen med det kommunale kriseteamet tatt hånd om de berørte jegerne.

Foto: NRK

En av de seks er lokal, og han følges nå opp av kommunen.

- Men ingen av dem skylder på hverandre. Det er en vennegjeng som støtter hverandre. Så skal vi sørge for å ta vare på han som er herfra, sier presten.

Gikk på jaktlinje sammen

De syv kjente hverandre fra folkehøgskolen i Hardanger, der de hadde gått på jaktlinjen sammen. Rektor på skolen, Trond Instebø, har fått høre at tidligere elever var med i jaktulykken.

- Dette er en tragisk historie som involverer tidligere elever fra skolen. Vi er veldig lei oss på alles vegne og for alle de involverte, sier han til NRK.no.

Personen som skjøt er fremdeles siktet for uaktsomt drap etter jaktulykken, men politiet åpner for at det ikke blir noen videre straffeforfølgelse. En av jegerne i jaktlaget er en politistudent som har praksis ved det lokale lensmannskontoret. Det er derfor politiet i Bergen som har ansvar for etterforskningen.

– Håper andre jegere tenker seg om

Tilbake i jaktområdet håper Kjell Talle i Masfjorden Jakt- og fiskelag at ulykken får andre jegere rundt om landet til å tenke seg om.

- Ulykker som dette bør skape ettertanke. At andre tenker gjennom hvordan man har det i sitt eget jaktlag, og om sikkerheten er god nok eller kan noe gjøres bedre?

- Uansett så bør man stoppe opp og tenke seg om når slikt skjer. Jeg tror det legger seg litt i bakhodet på alle jegere. Personlig merker jeg i hvert fall at det gjør det, sier Talle.