NRK Meny
Normal

- Forberedt på å rydde kontoret

Tirsdagens aviser var ingen lystig lesning for Gunnar Bakke og Liv Røssland. Nå forbereder Frp-ordføreren seg på å overlate kontoret til Høyres Trude Drevland.

Video Dagen derpå for FRP

- Det er litt som i realityprogrammene. Man pakker kofferten og lurer på hvem som blir sendt hjem i dag. Man må også være ydmyk nok til å takle resultatet. Det er ingen som er uerstattelig, heller ikke i politikken, sier Gunnar Bakke til NRK.no.

Hilde Onarheim og Trude Drevland

TROLIG NY ORDFØRER: Trude Drevland (t.h.) har vært varaordfører de siste fire år. Her med byråd Hilde Onarheim (H) valgnatten.

Foto: Kristine Askvik / NRK

Mæland: - Vil ha viktige posisjoner

Dagen derpå må han og gruppeleder Liv Røssland innse at Fremskrittspartiet er halvert i Bergen. Valgvinner og byrådspartner Høyre er foreløpig innstilt på å fortsette samarbeidet, men styrkeforholdet mellom de to er vesentlig endret. Høyre kapret seks nye mandater og er Bergens suverent største parti.

Se hele valgresultatet for Bergen her!

- Tyngdekraften har noe å si for forhandlingene. Vi er opptatt av å sikre oss viktige posisjoner og fremme vår politikk, sier byrådsleder Monica Mæland (H) til NRK.no tirsdag kveld.

Vil trøste seg med kake

På ordførerens kontor innser både Bakke og Røssland at det går mot en helt annerledes valgperiode for Fremskrittspartiet i Bergen.

Monica Mæland

VALGVINNEREN: Monica Mæland og Høyre er i medvind som aldri før i Bergen.

Foto: Marit Hommedal, Scanpix

- Valgresultatet er et resultatt vi overhodet ikke er fornøyd med. Stemningen her er fattet, men det kan hende vi unner oss en kake. Det har jeg- Vil god erfaring med, sier ordføreren, som har bakgrunn som baker.

- Ja, vi hadde kanskje hatt godt av noe sukker i dag, sier en betuttet Liv Røssland, som sier tirsdagen stort sett har gått med til trøst.

- Nå skal vi analysere valgresultatet og ikke minst oss selv, sier finansbyråden.

- Dager eller uker før vi er i mål

Byrådsleder Monica Mæland er inntil videre klar på at hun ønsker å fortsette byrådssamarbeidet med Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, selv om sterke krefter i bystyret er i sving for å dytte Frp ut av samarbeidet.

- Vi går først til de vi sitter i byråd med. Vi ønsket å inkludere Venstre , men det lot seg beklageligvis ikke gjøre. Nå skal vi ta en dag av gangen og bruke tid på å diskutere de vanskelige sakene. Det vil nok ta noen dager og gjerne uker før jeg kan fortelle hvordan det blir i kommende periode, sier Mæland.

Siste video

Folk stilte seg opp for å sjå E39-krysset bli til. Då fekk kontrollingeniør Willy Stenbakk en idé.