Hopp til innhold

- Følelser kan avgjøre valget

Hjemmesittere som akter å stemme i år, kan komme til å stemme med hjertet og ikke med hodet, tror valgforsker Frank Aarebrot.

Den Blå Steinen

STERKE FØLELSER I SVING: Sørgende bergensere samlet seg ved Den Blå Steinen i dagene etter terrorangrepene.

Foto: Hanne Marie Molde / NRK

Frank Aarebrot

VARSLER UVANLIG VALG: Valgforsker Frank Aarebrot

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Han varsler at valgresultatet kan bli sterkt påvirket av velgernes følelser etter terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet.

- Flere vil reagere emosjonelt

- De velgerne som normalt ikke stemmer ved lokalvalg, men som stemmer ved stortingsvalg, og som sannsynligvis kommer til å stemme i år, der vil man nok finne en del venstre hjernehalvdels-velgere som reagerer emosjonelt. Det er ingenting galt i det. Men man vil nok få en større andel velgere med den typen motivasjon ved valget i år, sier Aarebrot til NRK.no.

Fra før er det spådd at Arbeiderpartiet vil gjøre et sterkt valg på grunn av sympatistemmer etter terrorangrepene.En fersk meningsmåling viser at partiet går frem 11 prosentpoeng i forhold til oppslutningen i juni.

Samtidig spår Aarebrot en «Fabian Stang-effekt» etter terroren for en rekke forskjellige partier, inkludert Fremskrittspartiet, i de kommunene hvor den sittende ordføreren stiller til gjenvalg.

- «Lokale statsministre» styrket

Årsaken er at mange ordførere den siste måneden har stått frem som «lokale statsministre» og hatt en rekke betydningsfulle opptredener.

- I Os kommune ser man for eksempel at Fremskrittspartiet går frem. Men i Askøy kommune, der en populær sittende ordfører ikke tar gjenvalg, går Frp tilbake og Arbeiderpartiet mye mer frem, sier Aarebrot.

- Så det er nok slik at i denne rare perioden vi har hatt etter Utøya og Regjeringskvartalet, har ordførerene hatt en seremoniell rolle og stått ved siden av sognepresten og gjerne taler i begravelser. Den typen effekt skal man ikke se bort fra, mener valgforskeren.