Hopp til innhold

- De forskjellsbehandler døve barn

Foreldre til hørselsopererte barn mener at bare de som skriker høyest, får nok hjelp.

Tobias Allers-Hansen med mamma Nanette Allers-Hansen

Tobias Allers-Hansen får bare fire timer med spesialpedagog i uken. Urettferdig, mener foreldrene.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

- Man blir så frustrert fordi man hele tiden må kjempe, også får man høre andre har flere timer. Da spør man seg selv hvorfor er det slik, sier Bjørn Erik Allers-Hansen.

Han er far til Tobias Allers-Hansen som er født døv, men som for tre år siden fikk operert inn et implantat i hodet, som gjør at han kan høre. Han får fire timer med spesialpedagog i uken.

Samtidig kunne NRK mandag fortelle om fire år gamle Theo som er i samme situasjon, men, som etter en lang kamp, får 12 timer med spesialpedagog i uken .

Les alt om Theos kamp for flere pedagogtimer.

Siden Tobias fikk operert inn implantat, har foreldrene hans kjempet for at kommunen skal gi ham nok hjelp til å lære å snakke.

Nasjonal standard

- Kommer det an på hvor i landet man bor, eller hvor i kommunen man bor? Dette er urettferdig, synes Allers-Hansen.

Utdanningskomiteen på Stortinget vedtok i vår en nasjonal standard for å sikre rettighetene til hørselsopererte barn. Til tross for dette blir ungene behandlet ulikt.

- Barn med samme diagnose kan ha forskjellige behov, sier fagdirektør for fagavdeling barnehage og skole i Bergen kommune, Odd Harald Hundvin.

- Vi må skrike høyt

- Utdanningskomiteen på Stortinget har vedtatt en nasjonal standard . Følger Bergen kommune den?

- Ja, hvis det viser seg at dette kommer som en rettighet med et fastsatt timetall for det enkelte barn, vil vi naturligvis gjøre det, sier Hundvin.

Bjørn Erik Allers-Hansen mener systemet fungerer slik at den som skriker høyest, er den som blir hørt. Men det, sier Hundvin, er feil.

- Nei, slik er det ikke. Det kan jeg trygt si, og eventuelle klagesaker blir behandlet hos oss, og til slutt hos fylkesmannen som er endelig klageinstans.