NRK Meny
Normal

- Situasjonen er alvorlig

Dataviruset som rammer Haukeland går ut over pasientene, men sykehuset melder nå at situasjonen er i ferd med å normaliseres.

Haukeland sykehus
Foto: NRK

- Situasjonen er alvorlig, usikker og helt uakseptabel, sier hovedtillitsvalgt for overlegene ved Haukeland universitetssykehus, Kjell Vikenes.

I fem dager har datasystemet til Haukeland universitetssykehus vært rammet av et datavirus.

Informasjonssansvarlige ved Haukeland har tidligere hevdet at dette kun går ut over datatrafikken ut av sykehuset, men legene mener at den rammer pasientene, skriver Bergens Tidende .

- Vi er veldig urolige, fordi det har gått fire-fem dager uten at man har fått skikkelig orden på problemet. Vi merker at systemet går tregere og vi kommer ikke inn på datamaskinene våre, forteller han til NRK Hordaland.

Legene har gitt tilbakemeldinger om at man har problemer med å få resultater fra bildediagnostikk og svar på laboratorieprøver.

- Pasientbehandlingen kan derfor gå tregere, og er man skikkelig uheldig kan man få svar på prøvene senere enn ønskelig, sier Vikenes.

Han mener at IKT-avdelingen ved Helse Vest må få ryddet opp i problemet så raskt som mulig.

- Vi frykter at det skal bli verre og at det til slutt kan rammet pasientjournaler og andre ting, sier han.

Dette mener administrerande direktør i Helse Bergen, Stener Kvinnsland, ikke vil bli et problem.

- Når IT-systemet har gått tregt, har dette medført at behandlingstiden for pasienter i noen tilfeller har blitt lengre, men det har ikke vært fare for liv og helse. I dag ser det ut til at situasjonen er normalisert, men det jobbes intensivt med å få løst virusproblemet fullstendig, sier han.

Les: Haukeland slått ut av virus