NRK Meny

- Bilen går foran andres helse

Så er Bergen igjen over grenseverdien for hvor mye nitrogendioksid det bør være i luften. Selv friske personer kan få problemer ved å oppholde seg på enkelte plasser.

Danmarks plass

FREDAG MORGEN: Klokken er 09.30 og forurensningen kan sees over Danmarks plass.

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Klokken 09 fredag morgen lå verdien på utslipp av NO2 på 224 på Danmarks plass. Den nasjonale grenseverdien, fastsatt av Statens Forurensningstilsyn, er på 200 mikrogram NO2 per kubikkmeter.

– Det virker som om folk ikke bryr seg. Vi har invitert publikum til frivillig å delta i en dugnad for å få ned forurensningen. Det følger de ikke og det er skuffende. sier Ingvar Tveit leder i helsevernetaten i Bergen kommune.

– Går foran andres helse

Han mener det kan se ut som om folk tenker mer på seg selv enn for de som bor i området og som sliter med sykdom.

– Det kan se ut som om bilen har en stjernestatus som gjør at den går foran andres helse, sier han.

Luftkvalitet.info har vi fulgt verdiene på Danmarks plass utover morgenen.

  • Klokken 06 - 98 NO2
  • Klokken 07 - 132,7 NO2
  • Klokken 08 - 198,5 NO2
  • Klokken 09 - 224 NO2
  • Klokken 10 - 261,8 NO2

– Vi er nå på et nivå som gjør at de som er hjerte og lungesyke må holde seg inne, det er rett og slett ikke forsvarlig at de oppholder seg i området rundt Danmarks plass, sier han.

Tveit sier at det må vurderes om det skal settes i verk tiltak, og at deres jobb er å fortelle folk hvordan forholdene er nå.

Siste video

SE VIDEO: Hunden Viggo trener ved Fjellanger hundeskole på Lysekloster i Os. Han skal lære å snuse på pusteprøver fra pasienter og kjenne igjen lukten av kreft.
Døpes i Tromsø