NRK Meny
Normal

- Bergen kan bli egen prissone

Statnett mener fortsatt at kraftsituasjonen er prekær, og mener det må innføres tiltak før en eventuell sjøkabel gjennom Hardanger er på plass.

Håkon Borgen, konserndirektør i Statnett

VARSLER TILTAK: Konserndirektør Håkon Borgen i Statnett

Foto: Tone Iversen / NRK

- Utfordringen med å legge sjøkabel er at det vil ta lang tid. I den fasen hvor det planlegges og bygges, en periode som kan vare frem til 2017-2018, må det gjøres noe. Et aktuelt tiltak er å etablere et eget prisområde i Bergen, som vil kunne medføre høyere priser i de situasjonene hvor det er knapphet på energi, sier konserndirektør Håkon Borgen til NRK.no.

LES OGSÅ: – Sjøkabel er mulig - men dyrt

- Må akseptere strømbrudd

Monica Mæland

- INGEN HAST: Byrådsleder Monica Mæland mener det ikke haster med å ta en avgjørelse

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Tidligere i dag la de fire ekspertuvalgene frem sine rapporter om sjøkabelalternativet i Hardanger. Deres overslag viser at kabel vil bli 3,4 milliarder kroner dyrere enn luftspenn, og at det vil ta fem år mer å gjøre kraftlinjen ferdig.

Borgen sier Statnett er fornøyd med utvalgenes jobb, og at det nå foreligger et godt grunnlag for å ta en god beslutning i saken.

- Men i en mellomfase må vi akseptere en situasjon hvor vi kan få strømbrudd, i tillegg til tiltak som nye prisområder. Det er også en forutsetning at gassproduksjonen på Mongstad økes, og at det blir ny kraftledning mellom Modalen og Mongstad, sier Borgen.

Mener sikkerheten er uakseptabel

- Byrådsleder Monica Mæland sier utvalgenes konklusjoner viser at kraftsituasjonen ikke er så prekær som først antatt?

- Vi har en klar oppfatning av at utvalgene deler vår oppfatning om at det ikke er akseptabel forsyningssikkerhet i dette området, og at den er langt dårligere enn det man skal kunne forvente av en sentralnettleverandør, sier Borgen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik