NRK Meny
Normal

Helseministeren skryter av sine egne

Anne-Grete Strøm-Erichsen roser innsatsen til helsepersonell og frivillige denne helgen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

SKRYTER: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener det norske helsevesenet har fungert på sitt beste denne helgen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Medlemmene i regjeringen har de siste døgnene jobbet dag og natt i forbindelse med de to terrorangrepene fredag . Som mange andre var helseministeren på ferie da bomben smalt i Oslo sentrum fredag, og har denne helgen hatt sine tyngste dager på jobb som statsråd.

– Det har vært utrolig tungt. Det er helt uvirkelig at det skal skje en sånn ondskap på norsk jord, og jeg tror ingen av oss hadde tenkt at noe slikt kunne skje.

Departementet smadret

Som Ap-kvinne har det vært spesielt tungt å se partiets unge bli rammet.

– Det er klart det at våre ungdommer i AUF blir utsatt for en sånn brutal terror som de ble, det er tungt for oss alle å ta inn over oss. Så ser vi også at det er et enormt samhold, både i organisasjonen og mellom politiske partier.

Hun var selv på Svalbard da hun fikk meldingene om hva som foregikk hjemme.

Deler av av R4 bygget etter at en bombe er sprengt i regjeringskvartalet.

ØDELAGT: Deler av R4-bygget i regjeringskvartalet ødelagt etter bombeangrepet. Flere departement må flytte til nye lokaler denne uken.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Jeg kom meg så fort som mulig til Oslo, og det jeg da hadde hørt var om regjeringskvartalet. Jeg fikk ikke sett noen tv-bilder der jeg var, og jeg fikk bare beskjed om at det hadde vært en eksplosjon.

– Et sjokk å se skadene

Da hun kom til hovedstaden, fant hun sitt egen arbeidsplass fullstendig ødelagt.

– Det er jo et sjokk at mange departement og statsministerens kontor, den svære høyblokken som har stått som en bauta i regjeringskvartalet, ikke kan brukes lenger.

Les også: Alt om terrorangrepet | Norge gråter over Tore (21)

Som helseminister har hun det overordnede ansvaret for at helseberedskapen fungerer etter planene i en ekstrem situasjon. Pårørende, overlevende og sårede skal håndteres - og også hjelpemannskapene må følges opp.

– Det som er så spesielt med dette, er at det er en nasjonal tragedie. Det har rammet hele landet. Det har vært et angrep på regjeringen, Arbeiderpartiet og AUF, men det har rammet oss alle.

Ambulanser kom fra Sverige

Midt oppi det tragiske, er hun som helseminister mektig imponert over hvordan arbeidet med å ta imot et så stort antall sårede og berørte har gått.

Ambulanse henter deltakere fra Utøya

FRA SVERIGE: Ambulanser kom til Østfold fra Sverige, slik at ambulanser i Østfold kunne hjelpe til i Oslo og på Utøya, som her på bildet, forteller helseministeren.

Foto: Kim Erlandsen

– Det arbeidet har gått utrolig bra. Alle støttet opp, og det kom ambulanser fra hele landet. Det kom til og med ambulanser fra Sverige til Østfold, slik at det kunne komme ambulanser fra Østfold til Oslo.

Det norske helsevesenet har fungert på det ypperste, mener statsråden selv.

– Sykehusene var helt klare, og den beredskapen har vært formidabel. Da dette ble kjent, var det mange helsepersonell som slapp alt de hadde i hendene og bare reiste inn til sykehusene sine. De brettet opp ermene og gikk i gang med å redde liv.

Skryter av helsevesen og frivillige

Hun skryter også av de mange frivillige organisasjonene og enkeltmenneskene som kontinuerlig har vært i sving siden fredag ettermiddag.

– Det er i hvert fall veldig godt å vite at når det uhyrlige skjer, så er beredskapen god, sier hun.

Ullevål Sykehus

BEREDSKAP PÅ TOPP: De hardest skadde har blitt behandlet her på Ullevål sykehus. Beredskapen har fungert ypperlig, mener helseministeren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås