Hopp til innhold

- Ammeproblemer tas ikke på alvor

Mødre som ikke klarer å amme sine små nurk, får ofte nedsatt livskvalitet. Gruppen føler seg sviktet av styresmaktene.

Baby (Illustrasjonsfoto)
Foto: Patrice LAPOIRIE / PHOTOPQR/NICE MATIN

I følge helsevesenet så er amming det beste for små spedbarn. Men ikke alle nybakte mødre får til å amme.

Nå etterlyser gruppen informasjon fra det offentlige.

Startet nettside for «flaske-mødre»

Fra styresmaktene flommer det over av informasjon om hvor sunt, viktig og rett amming er. Men hvilke informasjon får de mange som må over til morsmelkerstatning og tåteflaske?

Anine Midnes er en av initiativtakerne for nettsiden flaskeposten.org - og ho savner råd frå sentralt hold.

- Som mor så er det dine pupper som gjelder. Hvis de da ikke fungerer så er det du som feiler. Den informasjonen en får som foreldre, kommer frå produsenter eller andre markedsaktører og ikke som balansert og nøytral informasjon fra styresmaktene.

Hun ønsker seg nå at det offentlige nå tar tak og gir informasjon rundt problemet, i stedet for at mødre må forholde seg til produsenter av morsmelkerstatning.

Får støtte fra jordmødre

Det er slett ikke uvanlig at kvinner ikke får til å amme sine nyfødte. Og ofte fører presset som kvinnene legger på seg selv, til andre problemer.

Avdelingsjordmor på rådgivingssenteret for mor og barn på Haukeland sykehus, Inger Sofie Johannesen, vedgår at det er en svikt i informasjonen.

- Kvinnene er veldig giret på at dette skal de få til. Og selvsagt støtter vi dem i det, men kanskje presset er for stort. En skal prestere så mye og så blir fallet så veldig stort når de ikke får det til, sier Johannesen,

Som jordmor han hun flere ganger satt foten ned og anbefaler flaskemating.

- Jeg vet at mange kvinner strever og har tendenser til å få stadige brystbetennelser som går ut over livskvaliteten og ikke minst søvn og egenomsorg. Da skal ikke en mor fortsette å amme. Da skal hun ha tilrettelegging og hjelp til å starte med flaske.

Vedgår manglende informasjon

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Arnhild Haga Rimestad, sier at det finnes litt informasjon om flaskemating på direktoratet sine nettsider. Men hun vedgår at det er for lite.

- Jeg vet at det er mange som savner en del informasjon så vi jobber kontinuerlig med å oppdatere disse sidene. Men mye av rådgivingen ligger på helsestasjonen og må foregå på helsestasjonen.