NRK Meny
Normal

- Absurd fallskjerm

5,5 millioner i etterlønn. Det er avtalen rådmannen i knøttlille og styrtrike Eidfjord har sikret seg. Nå krever varaordføreren gransking.

Erik Sandvik

- Helt absurd. Det her er offentlige penger – det er en felleskasse som innbyggerne i kommunen har. Dette er en fallskjerm i størrelse du ser i toppsjiktet i næringslivet, sier varaordfører i Eidfjord kommune, Knut Johan Medhus.

I avtalen som er inngått, får rådmann Erik Sandvik en million kroner i kompensasjon, samt en lønnsøkning på 100.000 kroner, for å gå av som rådmann. Totalt utgjør fallskjermen 5,5 millioner kroner.

Bent Høie, H
Foto: Knut Falch / Scanpix

Komfortabel

Rådmannen har dermed i snitt sikret seg ei årslønn på 640.000 kroner. For denne summen skal han fungere som rådgiver for kommunen fram til han går av med pensjon i 2015.

Rådmannen er komfortabel med situasjonen.

- Jeg er 56 år gammel og jeg har fått en avtale som bare innebærer en kompensasjon for å gå over i en annen stilling, sier en ordknapp Sandvik.

Krever gransking

Varaordfører Medhus vil ha gransking av den gullkanta avtalen.

- Med korrupsjon i bakhodet tror jeg godt man kunne ha kikka denne kommunen nærmere etter i sømmene, mener Medhus.

- Det er en liten og styrtrik kommune, med mye kraftpenger. Det er sikkert ikke bare sunt at en del politikere håndterer så mye penger uten kanskje ha forutsetning for det.

- Ikke til å komme fra

Eidfjord kommune har bare 900 innbyggere. Men ordfører Ola Hereid mener avtalen er riktig.

- At dette koster penger er det ikke råd å komme i fra, men dette er et resultat av bråket i lang tid, sier ordfører Ola Heried.

Han mener rådmannen har rett på kompensasjon etter å ha blitt trakassert i lengre tid.

- Det er ikke snakk om millioner. Det er snakk om at han beholder lønna si. Han skal gjøre en jobb for Eidfjord kommune. Hva han skal gjøre har vi ikke avklart, sier Hereid.

- Uheldig

Stortingsrepresentant Bent Høye frå Høgre mener millionavtalen i Eidfjord er svært uheldig. Han tar til orde for at rådmenn ansettes på åremål.

- Det virker jo som at man her må bruke veldig mye av fellesskapets ressurser for å løse et problem som burde vært unødvendig. Det viser at kommuner bør bruke åremåls- og lederkontrakter i denne typen stillinger.