NRK Meny
Normal

Nok en person siktet i menneskehandel-sak

Politiet har nå siktet tre personer i en menneskehandel-sak i Glåmdals-distriktet. To personer har sittet i varetekt siden februar, og denne uka ble ytterligere en person siktet i saken.

Kongsvinger politistasjon

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Politiet i Kongsvinger etterforsker nå en menneskehandel-sak. De utelukker ikke at antall siktede og fornærmede i saken kan øke.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Hedmark politidistrikt etterforsker nå en menneskehandel-sak der vi har tre siktede. To av dem sitter i varetekt, siktet for menneskehandel. Den tredje personen er ikke varetektsfengslet. Vi kan ikke utelukke at vi kommer til å sikte flere personer i saken, sier politiadvokat i Kongsvinger, Ann Elisabeth Billa.

Nekter straffskyld

De to hovedsiktede er en mann og en kvinne i 40-årene med utenlandsk opprinnelse, men de bor i Glåmdals-distriktet. De har sittet i varetekt med brev- og besøksforbud siden de ble pågrepet i begynnelsen av februar etter at politiet fikk inn en anmeldelse.

Ann Elisabeth Billa

Politiadvokat Ann Elisabeth Billa sier etterforskningen er omfattende og krevende.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Begge nekter straffskyld, og mannens forsvarer Tor Bache-Wiig sier at hans klient nekter for å ha noe med hallikvirksomhet eller menneskehandel å gjøre.

– Han tar siktelsen svært tungt, og har det forferdelig, sier Bache-Wiig.

Det samme gjelder den varetektsfengslede kvinnen, sier hennes forsvarer Ove Herman Frang.

– Hun mener hun ikke har noe med saken å gjøre, så det ligger i sakens natur at det er vanskelig å sitte så lenge i varetekt, sier Frang.

Likevel mener Glåmdal tingretten at det er grunn til å mistenke at de to har noe med saken å gjøre, og har hørt på politiets ønske om å varetektsfengsle dem.

I en av fengslingskjennelsene står det at tingretten mener at forklaringene til de fornærmede fremstår som mer troverdige enn forklaringene til de siktede.

Flere fornærmede

Saker som dreier seg om menneskehandel skal prioriteres er beskjeden fra Riksadvokaten, og i Oslo tingrett pågår det nå en tilsvarende sak som den politiet i Kongsvinger etterforsker.

advokat Thor Bache-Wiig

Advokat Tor Bache-Wiig forsvarer den hovedsiktede mannen, og sier han tar siktelsen tungt.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Her er fire menn fra Bulgaria tiltalt for å ha hentet tre kvinner fra Polen, og tvunget dem til å prostituere seg i Norge.

Også i saken fra Glåmdals-distriktet er det foreløpig snakk om to-tre fornærmede.

– Jeg kan bekrefte at de fornærmede i saken er av bulgarsk opprinnelse, og det er snakk om flere jenter. Det eksakte antallet har vi ikke fastsatt i dag, og vi etterforsker for å få en oversikt over hvor mange jenter det kan være snakk om, sier politiadvokat Billa.

Krevende sak

Ole Herman Frang

Den hovedsiktede kvinna mener hun ikke har noe med saken å gjøre, sier hennes forsvarer, advokat Ove Herman Frang.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Politiet er tilbakeholden med opplysninger i saken, og alle dokumenter er klausulert. Noe som betyr at forsvarerne kan lese dokumentene, men de få ikke lov å fortelle sine klienter hva som står der.

Politiet vet ikke hvor lang tid etterforskningen vil ta og kaller saken omfattende og krevende.

– Det er en sak som krever mye ressurser både da det gjelder penger og personell. Blant annet kan etterforskningen føre oss til utlandet. Etterforskningen vil ta tid, men vi har all mulig tiltro til at vi skal komme i mål en såpass viktig sak.