Hopp til innhold

Høgskole med yoga på pensum

Høgskolen i Hedmark er den eneste lærerutdanningen i landet som har yoga som en del av sitt pensum. – Yoga bør bli obligatorisk i gymmen på barneskolen, mener instruktør Siw Huatorpet.

Yoga, Søbakken skole

Elevene i 1a har hatt yoga før, og synes det er gøy. Sjøl om det ikke alltid er like lett å gjøre det instruktøren gjør.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Yogainstruktør Siw Huatorpet ved Høgskolen i Hedmark mener at yoga kan være sunt både for konsentrasjon og selvbilde, og derfor bør vurderes som en obligatorisk del av kroppsøvingstimene på barneskolen.

Klasse 1a på Søbakken skole i Elverum er blant dem som har yoga som en del av sin gymundervisning. De har hatt yoga før, og Karoline Thronæs vet godt hva det er.

– Yoga er liksom sånn at man skal roe seg ned med kroppen, og så skal man gjøre sånne forsiktige bevegelser, sier førsteklassingen Karoline.

SE TV-SAK:

Høgskolen i Hedmark er den eneste lærerutdanningen i landet som har yoga som en del av sitt pensum.

Reporter Vibecke Wold Haagensen/fotograf Odd Ragnar Lund.

Lærer om kroppen

Huatorpet ønsker at yoga skal bli en del av kroppsøvingsfaget. Hennes studenter, som blant annet skal bli kroppsøvingslærere, er de eneste i landet som får opplæring i å undervise i yoga.

Hun mener at yoga er en helhetlig aktivitet der man kan lære barna samspillet mellom kropp og følelser.

– En økt kan handle om språk, det kan handle om kroppsøving eller man kan fokusere på sammenhengen mellom kropp, tanker og følelser sånn at barn kanskje kan bli bevisst på hvordan kroppen reagerer når de er glad, trist eller sint. Og vi kan jobbe mye med at de skal få kontakt med pusten. Men det handler mye om å se seg selv i forhold til andre, men også bli bedre kjent med seg selv, sier Huatorpet.

Søbakken skole har yoga

Elevene liker yoga, og lærerne synes elevene blir mer konsentrert etter en økt.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Lærerstudentene har hatt litt yoga i mange år, men det er først nå de senere årene at det har blitt delt ut egne studiepoeng som et eget fag.

Huatorpet mener det er positivt at yoga ikke fokuserer på konkurranse og jag etter å være best, og at det vil være et positivt innslag for mange i gym.

– I forhold til kroppsøvingsfaget så er det et alternativ til de tradisjonelle idrettsfagene som gjør at elevene kan oppleve mestringsglede og gjøre øvelser ut fra sine forutsetning. Det er ikke alltid sånn at det er en fasit på hvordan de skal gjøre ting. Dermed kan de bli bedre kjent med sine fysiske forutsetninger uten at det er noe konkurranse.

Mer konsentrert

Vi lærer masse nye ting. Vi kan ligge på magen å roe oss og ikke gjøre masse tull.

Emma Bakken Lykkeslett (6 år)

Anette Berger er lærer i klasse 1a. Hun har gått på kurs med Huatorpet, og har bare positive erfaringer med å ha yoga med klassen sin.

– De synes det er morsomt, og jeg tror de synes det er godt med litt avspenning. Det er jo gøy å gjøre alle øvelsene. Vi gjør det på forskjellige måter: yoga-bingo, yoga-eventyr og yoga-lek. Så det er mange elementer inne.

Hun har også merket at konsentrasjonen blir bedre med et lite yogaavbrekk.

– Jeg har merket når jeg ar eldre klassetrinn, femte til sjuende klasse, at når de har hatt lange dager med matematikk, norsk og engelsk og da ta en liten avspenningsøkt eller yogaøkt på slutten av dagen så blir elevene mer konsentrerte, sier Berger.

Seks år gamle Emma Bakken Lykkeslett kan bekrefte dette.

– Vi lærer masse nye ting. Vi kan ligge på magen å roe oss, og ikke gjøre masse tull.

Flere saker fra Innlandet