Yoga-lærer: – Gir dem noen rolige øyeblikk

Unge asylsøkere på mottaket på Åkershagan i Stange gjør yoga for å slappe av og samle seg i en vanskelig hverdag. – Det er veldig godt for kroppen og for søvnen, sier en av dem.

Yoga-kurs for asylsøkere

Yoga-lærer Gro Spieler holder kurs for unge asylsøkere. UDI betaler for tilbudet.

Foto: Privat

Yoga-læreren gir instruksjoner til tibetansk bakgrunnsmusikk. Det er fokus på pust og ro. Her kan ungdommene flykte fra traumatiske opplevelser og stresset de har inni seg.

– De har så mange stressfaktorer i livet sitt. Dette er noe som kan gi dem noen rolige øyeblikk, og noen redskaper som gjør at hodet kan få hvile, sier Gro Spieler.

Lettere å få sove om natta

Yoga-lærer Gro Spieler har hatt kurs på mottaket for mindreårige asylsøkere i Stange og på flere mottak andre steder i landet. Hun har jobbet med flyktninger i over 30 år og opplever at dette er en mennesker som kan ha spesielt god nytte av yoga.

En av dem som er med på timen på mottaket på Åkershagan er helt enig i det.

– Det er veldig godt for kroppen og for søvnen. Det er godt for hele kroppen. Alle kan være med på yoga og sove veldig godt om natten, sier han.

Yoga-kurs på mange mottak

«Et godt sted å være», heter yogaprosjektet på asylmottaket. Det drives med midler fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Yoga-lærer Gro Spiler har hatt kurset på sju asylmottak over hele landet denne høsten.

Yoga-kurs for asylsøkere

Gro Spieler har hatt yoga-kurs på sju ulike mottak i landet. Hun sier yoga hjelper de unge asylsøkerne med å takle stress og traumer.

Foto: Privat

Hun sier at yogaen også har en ekstra læringsdimensjon, ved at de unge asylsøkerne lærer mer enn bare yoga-øvelser. Blant annet bruker hun farger på de forskjellige øvelsene. Og det blir litt norskundervisning av det også.

Gjør øvelser på TV-rommet

Etter at kurset er ferdig må yoga-elevene fortsette på egen hånd. Og det gjør flere av ungdommene på Åkershagan.

– Ja, noen av oss øver hver dag. Vi gjør yoga-øvelser her i TV-rommet, forteller den unge asylsøkeren.

Les også: