Sølvi Strifeldt

NY START: Kjendis-sminkør Sølvi Strifeldt ble grepet av mobbehistorien til 13-åringen fra Lillehammer. Nå vil hun gi jenta en ny start.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Spanderte drømmehelg på mobbeoffer

Drapstrusler og nettmobbing har preget hverdagen til ei 13 år gammel jente fra Lillehammer de siste månedene. En kjendis-sminkør fikk med seg flere i motebransjen på å gi jenta et pusterom.

Med et fornøyd smil knipser hun bilde etter bilde med den rosa mobiltelefonen sin. Den 13 år gamle jenta befinner seg i stolen hos en sminkør, trygt plassert i hjørnet av en festsal på Vestlia Resort på Geilo.

For første gang får hun oppleve å bli sminket av en profesjonell, og hun er godt fornøyd med det hun ser på kameraskjermen.

Bilde til sak om mobbing på sosiale medier

TØFT: Jenta har hatt et par tøffe måneder, men har likevel gått på skolen hver dag. Dette bildet ble tatt første gang jenta og mora fortalte historien sin til NRK.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

13-åringen, som de siste to månedene har levd med grov mobbing og sjikane på Instagram fra noen hun ikke vet hvem er, kan nå nyte to dager fulle av overraskelser fordi noen tenkte at hun trengte å oppleve noe bra.

15. november i fjor fikk hun, helt uten forvarsel, den første meldinga fra den ukjente mobberen, og drapstruslene har vært flere. Jenta har blitt kalt «drittunge», «hore», «feit», «stygg», «teit» og «dum». Trolig er mobberen et annet barn, og familien til jenta frykter at avsenderen er en i jentas omgangskrets.

Skrekkslagen og trist

Mora til jenta lot seg intervjue av NRK få dager etter at 13-åringen fikk den første meldinga. Hun fortalte at det var vondt å se hva noen får seg til å skrive til en jentunge. Det var avisa GD som først omtalte saken.

Mor sa at hun var opprørt, skrekkslagen og forferdelig trist over at det er barn som kan gjøre sånt mot andre. Jenta sjøl gråt en del de første dagene, men har forsøkt å håndtere truslene og mobbinga så godt en 13-åring kan klare.

På Vestlia koser hun seg bare, og legger de vonde tankene til side.

Perfekt formede øyebryn, øyenskygge av ekte gull og rosa lepper. Foran henne er bordet fylt til randen av sminke i mange forskjellige farger, og på nabobordet er det massevis av gaver fra anerkjente norske designere.

Smykker, sjal, sko, bukser, gensere, kosmetikk og mye mer. Alle de ti bidragsyterne vil vise at de tar avstand fra mobbing ved å gi jenta en unik overraskelse.

Motebransje mot mobbing
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Mange opplever nettmobbing

Ifølge tall fra Medietilsynet har 4 prosent av barn i alderen 9 til 14 år opplevd nettmobbing, og det er flere jenter enn gutter som opplever mobbing. 7 prosent av denne gruppen sier at de har opplevd trusler via internett eller mobil.

Mer enn 40 000 barn og unge i Norge utsettes for mobbing regelmessig, forteller Andreas Eidem, som er daglig leder for chattetjenesten Snakk om mobbing.

Chattetjenesten Eidem leder har åpent fem timer, seks dager i uka. De seks ansatte jobber på spreng for å kunne besvare henvendelsene fra barn og ungdom som utsettes for mobbing. Pågangen er med andre ord enorm.

Eidem forteller at mobbing stort sett er tilknyttet barn og unges skoledag, men at nettmobbing fører til at de som blir mobbet aldri får fri fra mobberne. Hver dag forteller norske barn og ungdommer at mobbing ødelegger livet deres, og mange sier at de ønsker å dø.

Eidem vil at folk skal bli klar over hvor alvorlig mobbing faktisk er. Han synes det er bra at folk i motebransjen engasjerer seg. Han tror følelsen av å bli sett av voksne har stor betydning for dem som har blitt utsatt for mobbing.

Regjeringen varsler tiltak

Nylig signerte statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og 12 organisasjoner et partnerskap mot mobbing, som består av flere omfattende tiltak for å få bukt med mobbing i barnehage og skole.

Tiltakene skal blant annet gjøre det lettere å klage i mobbesaker. I tillegg skal det jobbes for å oppnå følgende:

  • Klarere konsekvenser av ikke å følge opp mobbing – det noen har kalt mobbebøter.
  • Styrke helsesøstertjenesten.
  • Bedre samarbeid i det kommunale hjelpeapparatet.
  • Mer kompetanse i skolen om hvordan mobbing skal forebygges.

Til tross for at mobbing er et stort problem i manges hverdag, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet at utbredelsen av mobbing kan ha stabilisert seg. I elevundersøkelsen for 2014 sier under 4 prosent av elevene at de har blitt mobbet flere ganger i løpet av en måned.

Det er elever fra 5. klasse og opp til 1. klasse på videregående som har svart på konkrete spørsmål om hva de har opplevd. Endringene fra tidligere år er små, men tallene har gått jevnt nedover fra 2014 til i fjor, og fra 2013 til 2014.

Ny start

Motebransje mobbing

KLÆR: Mange designere har bidratt med klær, sko, smykker og kosmetikk.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Med erfaren hånd svinger kjendis-sminkør Sølvi Strifeldt sminkekosten over ansiktet til 13-åringen. Strifeldt forteller at da NRK første gang fortalte historien om Lillehammer-jenta på tv, visste hun umiddelbart hva hun måtte gjøre. Hun ville gi jenta en god opplevelse, gi henne en ny start.

Strifeldt presiserer at dette ikke er for å endre jentas utseende, men for å gi henne en positiv opplevelse.

Dermed tok hun kontakt med kollega og fotograf Elsa Gabo, som umiddelbart sa ja til å bidra. Deretter ringte hun Vestlia resort på Geilo som også var positive.

Sølvi kontaktet flere venner i motebransjen, og alle sa ja. En etter en. Slik kunne de gi 13-åringen og moren hennes en helg de sent vil glemme.

Mens Sølvi sminker jenta forteller hun at alle kollegene i motebransjen som hun tok kontakt med, selv hadde erfaring med mobbing på en eller annen måte. Sølvi tror velviljen har vært såpass stor, fordi mobbing er noe som angår oss alle. Og fordi det berører.

Nå har andre kolleger i motebransjen latt seg inspirere til å gi mobbeoffer andre steder i landet lignende opplevelser.

I to dager har Sølvi, Elsa, 13-åringen og moren hennes tilbrakt tid sammen. Mor og datter har fått spabehandling og massasje, sminke og fotografering.

De tre voksne damene feller alle noen tårer mens sminkinga pågår inne i festsalen, mens jenta koser seg og smiler samtidig som hun sender Snapchat-meldinger til venninner som via sosiale medier får ta del i opplevelsen.

For hun har mange venninner, og er ifølge mora ei trygg og robust jente. Mor mener jentas styrke, samt den enorme støtten fra samfunnet rundt, er det som har holdt henne oppe de siste månedene. Samtidig er en stor del av tryggheten i hverdagen revet bort. Da de første meldingene kom inn på jentas mobil, tok mor kontakt med politiet.

Politiet og skolen jobber med saken

For politiet er det utfordrende å komme til bunns i saker som dette. Det er tidkrevende og komplisert å følge digitale spor. Ofte, som i dette tilfellet, sendes meldinger via sosiale medier som drives fra utlandet.

Da er det ekstra vanskelig for politiet å få tilgang til for eksempel IP-adresser og brukerkontoer.

Politiet bruker store ressurser på forebyggende arbeid, og anser arbeidet mot mobbing som en viktig oppgave. Selv om denne saken ikke er formelt anmeldt hos politiet, har politiet brukt mye tid på jentas skole i samtaler med både lærere og elever.

Ved skolen jenta går på jobbes det kontinuerlig med mobbing. Rektor ved skolen forteller at de har sterkt fokus på elevmiljøet, og at mobbesaker prioriteres høyt.

Det er kontaktlærer som er første kontaktpunkt for en elev som opplever mobbing, deretter kobles trinnleder og sosiallærer inn. Dersom problemet ikke løses, involveres rektor i saken.

I de mest alvorlige mobbetilfellene opprettes det enkeltvedtak for å hjelpe eleven det dreier seg om. Rektor forteller at et godt samarbeid med hjemmet er viktig i slike saker. I samarbeid med foresatte og eleven setter skolen inn en rekke tiltak for å bedre situasjonen.

De som mobber innkalles også til samtaler, men ofte kan mobbing være vanskelig å avdekke. Rektor sier at det blant annet kan dreie seg om utestenging, og det kan det være utfordrende å oppdage.

Elsa Gabo

ENGASJERT: Fotograf Elsa Gabo håper engasjementet fra motebransjen kan bidra til at færre mobbes.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Holder motet oppe

Mor og datter skåler i sprudlevann i den store festsalen, mens de tar inn over seg engasjementet som helt ukjente mennesker har vist for deres situasjon. De er takknemlige for at noen bryr seg, og setter stor pris på det de får oppleve. I det jenta er ferdig sminket og klar for fotografering, setter mor seg i sminkestolen.

Hun er stolt over hvordan datteren har håndtert situasjonen og glad for at den unge jenta har klart å holde motet oppe. Hun har vært på skolen hver dag siden den første meldingen kom, og nå skal hun begynne på kickboksing.

Andre som har opplevd mobbing har nemlig henvendt seg til mora og foreslått at kampsport er en fin måte å bygge seg opp igjen på. Jenta skal snart på sin første trening, og mor håper at det kan være med på å bidra til at de nå kan begynne med blanke ark.

Motebransje mobbing

TRUSLER: Jenta har mottatt alvorlige trusler og grov sjikane via Instagram.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

For jenta er det at noen ønsker henne død, det verste med situasjonen. Samtidig opplever hun at den massive støtten saken har utløst, blir som en slags seier over mobberen.

Familien har snakket med både pressen, skolen og politiet, men til tross for at saken er offentlig kjent har ikke mobberen gitt seg. Nyttårsaften tikket den siste meldingen inn på jenta sin telefon. Der sto det: «godt nytt år, dette blir året du skal dø».