Ny politimester i Innlandet

FÆRRE: Det må bli færre lensmannskontorer i Innlandet, mener den nye politimesteren Johan Brekke

Foto: Per Magnussen / NRK

– Det vil bli færre lensmannskontorer

HAMAR: Han lover et bedre og mer effektivt politi i Innlandet. Men med færre lensmannskontorer. Den nye politimesteren har vært her ei uke nå. Snart skal han lære seg å gå skikkelig på ski.

Det er bra fart i politimester Johan Brekke (57). Han løper. Som ung løp han på høyt nivå. Han løp 3000 meter på 7.57. Det er bak verdensrekorden på 7.20, Det er bak norgesrekorden på 7.40. Men det er nesten minuttet foran bestetida til Petter Northug, det er halvminuttet foran bestetida til Ole Ellefsæter.

Så han har fart. Og utholdenhet.

Det vil komme godt med når han nå skal lede sammenslåingen av Vestoppland, Gudbrandsdal og Hedmark politidistrikter til det nye Innlandet politidistrikt. Den nye organisasjonen med felles operasjonssentral på Hamar skal være klar i løpet av året. Deretter begynner han på de 34 lensmannskontorene.

Jeg har fått anbefalt å ta et teknikk-kurs i langrenn. Det vil gjøre skiturene artigere, tror jeg.

Politimester Johan Brekke

– At det er en god del kontorer i Innlandet som er for små, og som bør slås sammen med andre for å få bærekraftige kontorer, det tror jeg er helt åpenbart, sier Brekke.

Mange kommuner forstår dette, tror han. At det likevel vil bli strid om saken, det vet han.

Gamlemesteren er beroliget

Det kommer til å gå bra, mener politimesteren i det tidligere Hedmark politidistrikt Tormod Bakke. Han morgenmøter Brekke (og oss og to politi-kommunikasjonsmedarbeidere) i det vi passerer kaffeautomaten i den lange smale korridoren som til slutt ender i Brekkes kontor.

– Brekkes styrke er å involvere folk, sier Bakke, og byr Brekke på kaffe. Men Brekke trenger ikke mer koffein nå. Det er de første koppene som er viktigst. Og de har han drukket for lengst.

Politmester-skifte

MORGEKAFFE: Tidligere politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt og den nye politimesteren Johan Brekke tar en kaffeprat.

Foto: Per Magnussen / NRK

Politimesteren begynte i nyjobben første mandag over nyttår. Han har brukt første uka til å hilse på kollegene i Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Og han skal besøke alle kontorene i Innlandet. I politihus-korridorene på Hamar treffer han stadig nye folk han ikke har møtt. Politimester Bakke kjenner han fra før.

– Jeg er veldig beroliget nå, sier Bakke. Brekkes kollega, politimester i tidligere Vestoppland politidistrikt, Johan Martin Welhaven sier at han kjenner Brekke som en god politimester-kollega gjennom flere år i den gamle politidistriktsstrukturen.

Martin Welhaven, koordinerende politimester for Innlandet

GJØVIK: Martin Welhaven har vært politimester i Vestoppland politidistrikt fram til sammenslåingen. – Brekke er kunnskapsrik og erfaren, sier han.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Ikke rart, politimestre er nesten som fotballtrenere, de skifter lag nærmest, og hopper fra det ene distriktet til det andre i, får vi håpe, en vennlig stillings-konkurranse med hverandre. Welhaven søkte også på jobben Brekke har fått. Nå ser han fram til å samarbeide med Brekke.

– Brekke fremstår som en tydelig, kunnskapsrik og erfaren politisjef, både som leder og politifaglig. Han har sterkt fokus på samfunnsoppdraget, at politiet er til for publikum og at politiet skal bidra til et trygt samfunn å leve i, sier Welhaven.

Bestemte seg som 14-åring

Johan Brekke har vært politimester siden 2007. Han liker å være politimester. Han jobbet som mester i Sogn og Fjordane fram til 2013. Så overtok han jobben som politimester i Søndre Buskerud etter Cathrine Fossen. Fossen har nå fått stillingen som politimester for det nye Sør-Øst politidistrikt. Og Brekke fikk altså Innlandet.

Han har bred politifaglig bakgrunn. Politiskolen, jobb som tjenestemann, jus, jobb som politiadvokat og dommerfullmektig, og han var assisterende rektor på politiskolen i mange år.

De nye politidistriktene

NYE DISTRIKTER: Fra 01.01.16 fikk Norge nye politidistrikter.

Foto: (grafikk) / Politiet

Men allerede som 14-åring i Ølensvåg utafor Haugesund bestemte han seg for å bli politi.

– Hvorfor det?

– Jeg husker lensmannen hadde stor respekt i bygda, han hadde en jobb som var en viktig samfunnsoppgave.

– Det er vel ingen 14-åringer som vil bli politi fordi det er en viktig samfunnsoppgave?

– Nja, nei, det var andre ting også, sjølsagt, det var utfordrende, det var fysisk utfordrende. Jeg har alltid likt fysiske utfordringer.

Derfor også løpingen.

– Nå venter Birken?

– Du må ikke spørre om det, ler politimesteren. Han liker å trene, det er ikke det.

– Du som er fra Haugesund kan antagelig ikke gå på ski?

– Jo. Men jeg har fått anbefalt å ta et teknikk-kurs i langrenn. Det vil gjøre skiturene artigere, tror jeg.

Politimester rydder inn

FLYTTE INN: Politimester Johan Brekke flyttet inn på mester-kontoret i Hamar denne uka.

Foto: Per Magnussen / NRK

Politireformen

Vel. Det er tross alt politireformen som har ført Brekke til Innlandet, ikke skiføret (det er forresten ikke mye å skryte av nå og neppe mye bedre enn i Haugesund)..

Det er klart at nå, når en både skal gjennomføre selve omstillingen, samtidig som en skal drive ordinær drift, da blir det tøft.

Politimester Johan Brekke

Politireformen er en riktig reform, mener den nye politimesteren vår.

– Vi hadde for mange og små politidistrikter. Det vi vil oppnå nå er å få mye mer resursser disponibelt til å løse oppgavene. Vi får større mulighet til spesialisering, vi får større miljøer til å kraftsamle i forhold til vakt og beredskap. På sikt vil få gevinst av reformen.

På sikt. Han gjentar det flere ganger. På sikt, ikke med en gang. Nå er politi-Innlandet underbemannet. Det er for få politifolk: De har for gammelt utstyr. Noen lensmannskontorer har politibiler som nesten ikke går.

– Det gjelder hele Politi-Norge, sier Brekke. For det er klart, mener han, at nå, når politiet både skal gjennomføre selve omstillingen, samtidig som de skal drive ordinær drift innenfor de rammene de nå en gang har; da blir det tøft.

Det er på sikt det blir gevinst.

Han vet hvor skoen trykker.

– Jeg har kjennskap til ønsket i Kongsvinger om mer politi for å greie både grense-arbeidet og det øvrige politiarbeidet. Men jeg kan ikke sitte her og dele ut noen stillinger nå, sier han.

Det er for lite folk andre steder også, sier han.

Det er lyspunkter: Det utdannes mer politi, minner Brekke oss om. Og målet er å nå opp til to tjenestemenn per tusen innbygger i snitt.

Ikke alt til Hamar

Politihuset i Innlandet

HOVEDSETE: Politihuset i Hamar blir hovedsete for Innlandet politidistrikt

Foto: Per Magnussen / NRK

Det var kamp om å bli hovedsete for Innlandet politidistrikt. Hamar ville ha det. Gjøvik. Lillehammer. Og i Kongsvinger undret de seg over at de ikke ble nevnt, det er tross alt der den viktige grensa er.

Det ble Hamar.

Her skal den nye politiledelsen sitte. Her skal den nye store operasjonssentralen være. Her skal 110-sentralen være. Men alt skal ikke til Hamar.

– Når operasjonssentralen bygges her vil det være naturlig å flytte andre ting ut til andre steder.

– Så Gjøvik og Lillehammer vil også få noe?

– Det vil være helt naturlig å tenke slik. Det er ikke slik at sjøl om hovedsetet kommer på Hamar så skal alle fagfolkene hit. På ingen måte. Det er viktig at fagmiljøer blir spredd omkring.

Sin egen familie vil Brekke ikke spre mer enn nødvendig nå. Familien fulgte han til jobben i Sogn og Fjordane. Da de flyttet derfra lovet han datteren at de skulle flytte hjem til Drammen der de hadde bodd først. Så der bor kone og datter. To voksne barn er ute av redet. Sjøl skal han ukependle. Nå bor han i Jørstadmoen leir. Men han skal finne seg et krypinn i Hamar.

– De ansatte er positive, de tillitsvalgte er positive, sier han. Det er en god start på to omstillingsår som kan bli like krevende som en hard 3000 meter på bane.

– Hvis vi klarer å kjøre gode prosesser, sier han. Hvis vi involverer godt nok. Sikrer framdrift.

– Hva blir vanskeligst?

– Tja, det vet jeg jo ikke ennå, vi er ikke kommet så langt ... Men noen vil måtte flytte på seg, noen vil måtte reise lenger. Noen må jobbe med nye oppgaver og andre mennesker. Men jeg har sagt til alle at de ikke bare må se på begrensningene. De må se på mulighetene. En slik omstilling gir store muligheter.

Det gjelder bare å holde ut. Helt til mål.