Lannem Silje, Lannem Stina, Ola Skrugstad

FAMILIEN: Dette bildet ble tatt bare noen timer etter at Lannem Stina kom til verden. Lokalavisa Vigga fikk bli med når hun tok sin første steg ute. BILDER FRA RIKSTOTO.

Foto: Anne Marie Aa / Avisa Vigga

Mamma, superstjerne og millionær

DOVRE (NRK): Alle trodde at karrieren til verdens største kaldblodstalent var over. Søndag jakter superhesten på ny verdensrekord foran 25.000 tilskuere i Stockholm.

Førstepremien i den prestisjetunge Elitkampen på Solvalla i Stockholm er 300.000 kroner. Like stort som å vinne er det å slå verdensrekorden til den svenske kaldblodstraveren Järvsöfaks. Et av de største håpene til begge deler er en hest alle trodde var ferdig på travbanen.

Biri travbane, fredag 26. januar 2018

Travbanen ligger idyllisk til ved Mjøsas bredd, som for tiden er islagt. Lufta er kald, og Ola har tatt på seg lua.

På stallplass nummer 27 står Lannem Silje.

I kveld er det prøveløp. Løper hestene raskt nok der, er de kvalifisert til ordentlige løp. Hverken Silje eller Ola virker spesielt nervøse. Duoen gjør som de pleier, med samme jevne tempo som hjemme på Dovre, er prosessen med å sette på utstyr i gang.

De skal starte tidlig, og stallplassene rundt er tomme.

Lannem Silje på stallen på Biri travbane

KLAR FOR INNSATS: Skjønnheten Lannem Silje står klar i stallen ved Biri travbane.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Dovre, onsdag 24. januar 2018.

En godt voksen, men sprek mann kommer ut av en hvit dør på en stor rød bygning. Mannen hilser, snur og går inn igjen den samme døra.

Innafor døra står det utstyr i alle slags fasonger. Det lukter slik det ofte gjør i en stall, ikke direkte vondt, men ikke spesielt godt heller.

Ola gjør som han pleier. Han har fylt 78, og har gjort dette en del ganger tidligere. Han og Silje skal ut på treningstur. Nå skal hun komme i form igjen, godt over to år etter at hun gikk sitt siste løp.

Han slipper henne ut fra plassen sin, og stiller henne med hodet mot den lukkede garasjeporten. Hun er brun, og pelsen er nesten glinsende, men midt i panna har hun en hvit flekk som kjennemerke.

Pelsen børstes og møkk og sagflis fjernes fra under skoa. Deretter skal mye av utstyret som henger på veggen plasseres på forskjellige måter på Silje. Det er en omstendelig prosess, men Ola har et jevnt tempo, og mye erfaring.

– Dette har vi gjort før. Det er nå over 70 år sida jeg gjorde det første gangen, sier Ola i det han fester på sulkyen, vogna han sitter i når de kjører.

Lannem Silje og Ola Skrugstad

VEIEN TILBAKE: Ola har prøvd å få Lannem Silje i form igjen. Kan hun igjen nå toppen?

Foto: Eirik Stenhaug / Equus media

Dovre, mandag 19. oktober 2015.

Det er høst på Dovre. Om tre dager skal Ola Skrugstad ta med hesten sin Lannem Silje de nesten 800 kilometerne østover til Umeå på den svenske østkysten.

Planen er å gå to løp. Med full klaff der kan hun stå med utrolige 46 seire på bare 50 starter, og svenskene gleder seg til å få besøk av Super-Silje. Men noe er ikke helt som det skal.

Dagen etter, tirsdag, er det svenskene som melder det først. For hun er nesten ei større stjerne i Sverige enn hjemme i Norge. Kanal 75, travkanalen i nabolandet, melder at Lannem Silje er skada.

Skaden er en blødning i det som kalles gaffelbåndet, ganske langt nede på Siljes venstre bakbein.

– Dessverre er det sånn. Men det ser bedre ut enn jeg frykta i går. Vi håper at hun kan komme tilbake til våren, sier Skrugstad til kanalen.

Men ting går ikke alltid like lett som man håper.

Superstjerne-Silje

Gjennom vinteren og våren 2016 har Ola og Lannem Silje jobbet med å komme tilbake. Men en vårdag i april stopper veien tilbake brått.

– I dag smalt det skikkelig, sa Ola 8. april 2016 til bladet Trav- og galoppnytt. Nye problemer med gaffelbåndet, denne gangen var det de såkalte forgreiningene til gaffelbåndet som sliter, i samme venstre bakbein.

– Nå blir det avl. Dette tar for lang tid å lege, kunne Ola fortelle til bladet.

Karrieren til tidenes kaldblodstalent er over, mente flere eksperter. Tormod Hynne er travekspert, og har vært programleder for Rikstoto Direkte gjennom flere år. Han sier at skaden ikke kom som noe sjokk.

– Hun ble matchet tøft og startet ofte. For oss som jobber med å formidle sporten var det trist. Hun, i kombinasjonen med Ola Skrugstad, var en kombinasjon som traff folk rett i hjertet, sier Hynne.

Dermed gikk livet inn i en ny fase for Lannem Silje, og for Ola.

Ved hjelp av hingsten Dotterud Teddy, som sjøl har tjent inn over to millioner på travløp, ble Lannem Silje bedekka på forsommeren 2016, og i april i fjor kom lille Lannem Stina til verden.

Spørsmålet hele det skandinaviske travmiljøet stiller seg nå er; kan Lannem Silje komme tilbake som mor?

Dovre. Skrugstad gård

HJEMMEBANE: Blant fjella på Dovre holder Lannem Silje og Ola Skrugstad til. Bakerst i bildet ser man treningsbana.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Millionær-Silje

Den hvite garasjeporten går sakte opp. Med elegante steg skritter Lannem Silje bedagelig ut på tunet. Det er et lite snølag på bakken, og himmelen er grå.

Ola setter seg i sulkyen og setter kursen mot treningsbanen.

Gården til Ola ligger like ved Norges hovedtrafikkåre mellom nord og sør. E6. Lannem Silje stopper og ser seg til høyre og venstre før hun krysser den trafikkerte veien.

Etter et par hundre rolige meter, gjennom en sving omkransa av trær på begge sider, åpner det seg opp. Omgitt av fjella på Dovre, er det oppbrøyta ei treningsbane på et jorde.

Silje setter i gang, og det går virkelig unna. Omtrent som i glansdagene.

Lannem Silje

STORLØP: Lannem Silje og Tor Wollebæk har vunnet flere storløp. Her fra Norsk Travderby på Bjerke fra 2014. Totalt har hun kjørt inn over 6,7 millioner kroner, og med det reddet økonomien til Ola.

Foto: Eirik Stenhaug / Equus media

I løpet av karrieren, før skada, har Lannem Silje starta 48 ganger mellom 2013 og 2015. Hun har aldri blitt dårligere enn nummer tre, og 44 av gangene har hun endt opp med den største delen av premiepotten.

– Det har vært mange fine turer. Hun har egentlig aldri skuffa i et løp. Jeg veit hun gjør så godt hun kan, og da forventer ikke jeg noe mer, sier Ola når han tenker tilbake på noen av triumfene.

Noen av de største seierne hennes er Norsk Travderby på Bjerke i Oslo, Moe Odins æresløp på Klosterskogen i Skien og Elitkampen på svenskenes hovedbane Solvalla i Stockholm foran tusenvis av tilskuere.

– Moe Odins æresløp og Solvalla var spesielle. Også var det et løp på Bollnäs, da reiste hun fra alt og alle når det var igjen 500 meter, det er det raskeste jeg har sett henne gå.

Se Lannem Siljes løp fra Klosterskogen.

STORSEIER: Moe Odins æresløp på Klosterskogen er spesielt for mange. Løpet går hver påske, og ble vunnet av Lannem Silje i 2015. BILDER FRA RIKSTOTO

Mamma Silje

Etter noen raske runder forsvinner Ola og Silje rundt svingen fra treningsbana. Dagens treningsøkt er over hjemme på Dovre. Silje ryker av kroppsvarme når hun kommer inn.

Hun finner raskt plassen sin i hjørnet av stallen hvor hun har tilgang til vann. Så kan Silje hvile seg litt.

Med litt stive steg går Ola ut bakvegen fra stallen. Han kommer ut mot jordene bak fjøset, hvor to unghester leker seg i snøen.

– Kom da. Kom da, Stina. Nå ser du henne, sier Ola og ser bort på Lannem Stina. Hun er ganske lik mammaen sin. Brun og med den karakteristiske hvite flekken i panna.

– Det er nok mer masse i Stina enn det var i mora på samme tid, sier Ola som håper at Siljes datter kan bli like god som mora har vært.

– Er Silje ei god mor da?

Hun er flink som mor. Hun har litt av det samme som moren hennes igjen hadde. Det var ikke mange dagene som gikk før de fikk lære å klare seg sjøl. De fikk komme bort og fikk mat til visse tider, men etter det fikk de ikke lov til å henge etter mora. Det blir veldig sjølstendige hester av det.

I takt med morsrollen har treningsiveren, helsa og formen utvikla seg igjen for Lannem Silje. Kanskje er det ikke bare Marit Bjørgen og Heidi Løke som kan komme sterkt tilbake etter å ha blitt mor. I sommer, høst og i vinter har Ola trappet opp treninga, og spørsmålet er nå om hun igjen kan kvalifisere seg til et ordentlig løp.

– Når du har sittet og kjørt i seks måneder har du visse forventninger, sier Ola.

– Det har vært hardt å være treneren hennes av og til, for hun vil framover. Nå har hun blitt mer voksen, så hun er roligere, men når jeg setter fart er hun like stri. Jeg får bare holde meg fast og være med.

Sjøl om mange traveksperter ikke trodde Silje skulle komme tilbake, sier Ola at han innerst inne aldri har gitt opp håpet med å få henne tilbake i banen.

– Jeg har ikke frykta at hun ikke skal komme tilbake, ler Ola. Jeg har hatt hester tidligere med lignende skader, som jeg har fått til igjen. Men jeg har hatt hester som jeg ikke har fått til igjen også.

Biri travbane, fredag 26. januar 2018

Tor Wollebæk

LEGENDE: Tor Wollebæk har vært kusk i fire tiår, og har starta over 20 000 travløp og siden karrieren starta på 80-tallet har han kjørt inn over 90 millioner i premiepenger.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Inn i stallområdet kommer en mann ikledd hvite bukser og en svart jakke med hvit og oransje reklame diagonalt foran på jakka. Det er den erfarne kusken Tor Wollebæk, som har vært Siljes faste samarbeidspartner i løpene, og som igjen er klar for lede henne drøyt to ganger rundt den 1000 meter lange runden.

Ola retter på startnummeret, som er festa litt feil. Så går de ut i kulda.

Nå er det snart klart for prøveløpet. Folk har kommet tidligere enn vanlig denne fredagen bare for å få med seg løpet. Travkanalen Rikstoto Direkte har starta sendinga si ekstra tidlig for å få med seg Super-Silje tilbake i banen. Hele travmiljøet er spent. Wollebæk og Silje entrer grusen.

Mørket har lagt seg over Biri travbane, flomlysene er skrudd på. Starten går.

Kan Lannem Silje kvalifisere seg til et ordentlig løp?

DEN SISTE TESTEN: 26. januar var dagen formen ble testet på Biri travbane. Her måtte Silje gå godt nok for å kunne konkurrere igjen.

Hestene hun går mot i dag kan ikke sammenlignes med Lannem Silje, og allerede etter to hundre meter har hun gått fra utgangsposisjonen sin bakerst, til å være først. Så forlater hun de sju andre hestene. Lannem Silje er tilbake. Hun passerer målstreken ensomt til stående applaus av publikum som tatt seg turen ut i kulda. Men selv om hun utklasser resten er det tiden som er viktig. Hun må ha gått raskt nok til å kvalifisere seg til et ordentlig løp.

Lyden av speakeren fra høyttalerne på travbanen utlyser en ny applaus. Tiden er god nok. Lannem Silje er tilbake.

– Hun kjentes veldig fin ut. Jeg har nesten ikke kjent henne så fin i travet, sier Tor Wollebæk.

– Nå blir det løp på Leangen den 26. februar, sier Ola. Men allerede 1. februar annonserer duoen på Lannem Siljes Facebook-side at de har funnet et løp i svenske Bollnäs

Lannem Silje gjør comeback

PRØVELØP: Tor Wollebæk og Lannem Silje tilbake i banen på Biri.

Foto: hesteguiden.com / NTB scanpix

Bollnäs, søndag 11. februar 2018

Høsten 2015 var planen til Ola og Silje at hun skulle gå sitt 49. løp. Det skulle hun gjøre i nabolandet. 860 dager etter forrige løp, som også var i Sverige, er de på plass i Bollnäs, en tre timers kjøretur nord for Stockholm.

Det snør lett. Silje har fått start nummer én blant de tolv startende hestene.

– 1, 2, kör, sier speakeren på travbanen.

Raskest fra start en Lannem Silje. Utenfor seg begynner start nummer tre å galoppere mens Silje går upåvirka videre.

Hun har fortsatt ledelsen. Ingen nærmer seg. Avstanden blir bare lengre. 300 meter igjen.

Første løp 860 dager.

COMEBACK: Ingen kunne utfordre Lannem Silje da hun var tilbake etter godt over to års pause. BILDER FRA RIKSTOTO

– Da kommer hun inn på oppløpet, nummer én Lannem Silje. Det er 20–30 meter til de øvrige. Da reiser hun unna i sedvanlig stil. Det er fantastisk å se denne fantastiske hest, som går unna og vinner sin årsdebut, sier den svenske kommentatoren.

Hun er tilbake. Lannem Silje er tilbake med sin 45 seier i sin 49. start.

– Det kjennes godt. Hun er seg sjøl lik, sier Ola.

Dovre, onsdag 24. mai 2018.

På Dovre er snøen byttet ut med grønt, friskt gras. Eier og trener av Lannem Silje har en annen oppladning før storløpet i Stockholm enn de fleste topptrenere. Den foregår på traktorsetet, under en brennende sol,

– Våronna må gjøres, uansett, sier han.

I de fire siste løpene har det blitt to seiere og to andreplasser for den superraske hoppa. Det bekymrer ikke den sindige dovringen.

– Begge andreplassene var gode prestasjoner. I det ene løpet ble det en lang vei i utvendig spor, i det andre satt hun helt innestengt.

Stockholm, søndag 27. mai.

Søndag er det altså en ny sjanse, denne gangen i verdens hardeste løp for kaldblodshester. Lannem Silje vant løpet i 2015, og hestens trofaste trener tror både på seier og rekord.

– Er det noen som kan klare det, så er det denne hesten, sier superveteranen fra Dovre.

– Hadde ikke dagen

Det ble norsk seier i Elitkampen, men det var det 11 år gamle Lome Brage som stod for. Denne hesten har også kjempet seg tilbake til travbanen etter en alvorlig skade. Lannem Silje ble nummer seks.

– Lannem Silje var ikke god nok. Jeg merket underveis at hun ikke hadde dagen, sa kusk Tor Wollebæk til Rikstoto.no etter løpet.