NRK Meny
Normal

Vurderer fremtiden for Trollrock

Ledelsen i Trollrock har mistet nesten all offentlig støtte på kort tid. Nå vet de ikke om de vil satse videre etter at årets festival er over.

Trollrock 2015

FEIRING: Trollrock ble i fjor avsluttet med fyrverkeri. I år er det ikke like stor grunn til å feire etter at nesten alle støttemidlene har forsvunnet.

Foto: Johannes Andersen

Highasakite, The Waterboys og The Dandy Warhols er noen av artistene som i slutten av juli skal trekke flere tusen musikkinteresserte til Beitostølen Skistadion.

Men kun én måned før festivalen starter, har Trollrock fått en beskjed som preger innspurten. Oppland Fylkeskommune vil ikke lenger støtte festivalen økonomisk. I tillegg har Trollrock tidligere i år mistet de støtten fra flere andre instanser og nå tyder mye på at festivalen må stå helt på egne bein til neste år.

– Først ble bidraget fra kommunen på 200 000 kroner halvert, så mistet vi støtten fra Valdres Kultur- og naturpark og nå trakk fylkeskommunen sitt bidrag på 150 000. Det er uforståelig og gjør at vi blir nødt til å vurdere fremtida nøye, sier festivalsjef Atle Dalen.

Trollrock

Atle Dalen og Trond Rogne i Trollrock er ikke fornøyde med å miste støtten.

Foto: Roy Myrland

– For kommersielle

Han indikerer at det kan gå mot slutten for festivalen når støttekronene uteblir og påstår at Trollrock helt fra starten av har vært nedprioritert om fordelingen av pengepotten til kulturformål i Oppland.

– Argumentet fra fylkeskommunen denne gangen er at vi bør ha potensiale til å klare oss selv. Men at vi har økning i publikum, betyr ikke at vi har penger til overs. Vi har satset nye millioner hvert år for å henge med. Andre alternativer finnes ikke om vi skal overleve. Dermed stiller vi store spørsmålstegn ved hvordan kulturmidlene fordeles og hvordan det dras konklusjoner basert på personlig synsing. Dette har vært en utfordring helt siden oppstart i 2011, sier en oppgitt Dalen.

– Fyller ikke kravene

Kultursjef i Oppland, Kyrre Dahl, mener at det aldri var aktuelt å gå inn i Trollrock over lengre tid. Festivalen har blitt en type arrangement som ikke lenger innfrir kriteriene for støtte.

– For oss er det viktig at et arrangement fyller et samfunnsoppdrag og at det ligger mer enn en ren kommersiell tanke bak. Vi kan ikke havne i en situasjon der kommersielle aktører gjør seg avhengige av støtte fra fylket. Derfor må de på et tidspunkt bli selvbærende og vi ønsker i stedet å bruke pengene på å utvikle nye satsinger.

Han mener det er gjort en grundig vurdering av søknaden.

– Alle som søker vurderes på likt grunnlag og ut i fra like kriterier, men av flere grunner valgte vi å si nei. Potten er begrenset og vi kan ikke gi støtte til alle. Det er dessverre bare slik det er, sier Dahl.

Uviss fremtid

Festivalledelsen i Trollrock lover å gi publikum en flott opplevelse om noen uker. Så får fremtiden vise hvilken vei Trollrock tar etter hvert.

– Nå skal vi legge dette til side og jobbe knallhardt med festivalen de neste ukene. Så får vi ta en vurdering når den er over og se hva vi gjør videre, sier Atle Dalen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fem måneders fengsel for ulvedrap

  En 45 år gammel mann fra Trysil er dømt til fengsel i fem måneder for å ha skutt en ulv i desember 2015, melder Østlendingen. Saken var oppe i lagmannsretten i august 2017, men domfeltes anke over bevisvurderingen på en av postene ble henvist til ny behandling.

 • Turistbuss av vegen

  Ingen kom til skade da en turistbuss kjørte av vegen på fylkesveg 29 vest for Alvdal i ettermiddag. Alle passasjerene skal være uskadd og ute av bussen. Årsaken til uhellet er ikke kjent.

 • Hun blir sjef i Av-og-til

  Randi Hagen Eriksrud fra Lillehammer er ansatt som ny generalsekretær i Av-og-til. Eriksrud kommer fra stillingen som kommunikasjonssjef i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Av-og-til arbeider for redusert alkoholforbruk.

  Randi Hagen Eriksrud
  Foto: Av-og-til