NRK Meny
Normal

Vurderer bevæpnet politi på kunstforedrag

Politiet vurderer sikkerheten på et foredrag i Hamar Kunstforening i kveld, der tema er karikaturtegninger. – Jeg er ikke direkte bekymret, men litt urolig, sier foredragsholder Jan Kokkin.

Hamar Kunstforening

VURDERER VAKTHOLD: Politiet vurderer sikkerheten foran et foredrag om karikaturtegningenes historie i Hamar Kunstforening onsdag kveld.

Foto: Mette Finborud Børresen

Tema for møtet er karikaturtegninger gjennom historien, og i lys av det som skjedde i København sist helg, mente arrangøren det var best å si fra til politiet.

Foredragsholder Jan Kokkin, som er forfatter og kunstkritiker, synes det er bra at politiet vurderer sikkerheten.

– Jeg ble jo litt urolig etter det som skjedde i København. Det har gjort at den internasjonale terroren har kommet mye nærmere oss. Så vi må ta det alvorlig og derfor syns jeg det er riktig at politiet kobles inn, sier Jan Kokkin.

Rådfører seg med PST

Både han, politiet og arrangøren i Hamar kunstforening understreker at dette er et lite møte, i en liten kunstforening, i en liten by. Arrangementsansvarlig Lorang Brendløkken håper ikke det blir nødvendig med politivakter under foredraget, men sier det er opp til politiet.

Politistasjonssjef i Hamar, Bjørn Lier, opplyser at de rådfører seg med PST og med arrangøren.

Bjørn Lier, stasjonssjef ved Hamar politikammer

Politistasjonssjef i Hamar, Bjørn Lier, sier de rådfører seg med PST for å vurdere risikoen ved arrangementet.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Vi gjør en vurdering ut i fra alle opplysninger og alle forhold, om vi skal være tilstede på arrangementet, sier Lier.

Det blir i tilfelle med bevæpnet politi.

– Ja, nå er det jo slik at vi har en forhøyet trusselsituasjon og politiet er bevæpnet i patrulje til daglig, så hvis vi er tilstede på foredraget, så er det bevæpnet ja, sier Bjørn Lier.

Eksempler på karikaturer

Jan Kokkin kommer til å snakke om de omstridte karikaturtegnerne Kurt Westergaard og Lars Vilks under foredraget.

– Ja, jeg må jo komme inn på noen av disse kontroversielle karikaturene, så jeg kommer til å vise eksempler på begge sine karikaturer, for jeg syns det er viktig at folk blir oppmerksomme på, og vet mer om, hva dette dreier seg om, sier Jan Kokkin.

– Noen er villig til å gå langt

Hamar Kunstforening

Foredraget om karikaturtegningenes historie er i Hamar Kunstforenings lokaler i Kirkebakken onsdag kveld.

Foto: Mette Finborud Børresen

Foredragsholderen sier han ikke er direkte bekymret foran møtet i Hamar Kunstforening onsdag kveld.

– Nei, jeg er vel ikke det. Men jeg ble litt urolig etter det som skjedde i København, fordi det rykker ganske nærme. Og det viser at enkelte personer er villig til å gå ganske langt, selv i forhold til relativt uskyldige arrangementer, sier Jan Kokkin.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Storgata

    Det brenner i en garasje sør i Storgata i Lillehammer. Brannvesenet er i gang med slukking og har kontroll på brannen, ifølge politiet. Det skal ikke være fare for spredning, men fem personer i nabohuset måtte gå ut på grunn av røyk fra brannen.

  • Svele fortsetter i Storhamar

    Mia Svele har skrevet en ny kontrakt med Storhamar Håndball. Ungdomslandslagsspilleren har signert en ny toårskontrakt med klubben.

  • Tatt med narkotika

    En person er innbrakt til politiet i Lillehammer mistenkt for bruk og besittelse av narkotika. Person ble tatt ved skysstasjonen, og vedkommende skal ha erkjent forholdet.