NRK Meny
Normal

Vrient å stå fram som HIV-positiv

I løpet av de siste ti årene er over 2600 blitt smittet av HIV-viruset i Norge. Men 30 år etter at HIV ble oppdaget i den vestlige verden er det fortsatt vrient å stå fram.

Kim Fangen

Kim Fangen reiser landet rundt for å informere om HIV og aids.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Kim Fangen fra Rakkestad er mannen som står ut fra mengden. Mens få HIV-positive ønsker å stå fram med at det bærer viruset.

– Jeg følte at veldig mange snakket om det på vegene av oss og at det ble veldig feil, sier han.

En veldig privat sak

I løpet av de siste ti årene har over 2600 personer blitt smittet med HIV i Norge. 119 av dem er fra Hedmark og Oppland. Kim Fangen har ikke noe problem med å skjønner hvorfor de ikke ønsker å gi sykdommen et ansikt utad.

– Det er en veldig privat sak, så det har jeg ikke noe problem med å forstå, men jeg følte et behov for at noen skulle gå ut å snakke om det, sier han.

Selv ble han smittet av HIV i 2003. Da var han allerede godt kjent med sykdommen. Samboeren hans døde nemlig av aids i 1996 – det samme året som man fikk medisiner som gjør at HIV-positive kan leve godt og lenge med sykdommen.

– Siden da tror jeg kanskje at det har blitt vanskeligere å være HIV-positiv. Det er mindre snakk om det nå og det er ingen som kjenner noen som lever med det. Eller – det gjør de jo gjerne, bare at de ikke vet at de gjør det, sier han.

– Skulle ønske folk visste mer

Even Reinertsen er infeksjonsmedisiner ved Sykehuset Innlandet. Han gir regelmessig oppfølging til rundt 50 HIV-positive og merker godt at det fortsatt er et tabu-område.

– Noe av det viktigste pasientene sier til meg er at de skulle ønske at flere i Norge i dag visste mer om sykdommen og ikke hadde en så dramatisk holdning til HIV. Da ville det kanskje være lettere å stå fram, sier han.

Og han merker at kunnskapen blant folk er varierende. Noen tror for eksempel at man kan bli smittet ved berøring.

– Det er fordommer. HIV smitter seksuelt og ved blodoverføring, sier han.

Viktig å snakke med andre

For å takle det å leve med viruset har det vært viktig for Fangen å snakke med andre som er i samme situasjon.

– Leger kan komme med mange gode og fornuftige ord, men det har vært viktigere for meg å snakke med andre HIV-positive. Det har vært den store døråpneren, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Listhaug går av

  Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt og trekker seg som justisminister, skriver hun på Facebook. Hun framholder at hun går av frivillig.

 • 137 dyr reddet ut i Ringsaker

  Totalt 137 dyr er reddet ut av driftsbygningen som raste sammen i Åsmarka i Ringsaker i Hedmark mandag. Politiet bekrefter at det ikke er flere levende dyr i det sammenraste bygget. Redningsmannskapene har i natt avsluttet arbeidet på stedet.

 • Fjøs har kollapset i Åsmarka

  Taket til et fjøs med over 100 storfe har kollapset i Åsmarka i Ringsaker. Det er uklart hvor mange dyr som har overlevd. Det pågår evakuering av dyra.

  Kart Åsmarka