NRK Meny
Normal

Voldsutsatt politimann sier opp

Politimannen som ble angrepet med øks på Flisa i helga sier opp i protest fordi volds-mannen er på frifot. Kolleger vurderer å sjukmelde seg i protest.

Politibetjent Jan Martin Dørum
Foto: Bjørn Anders Sørlie / NRK

Video: Voldsutsatt politimann sier opp i protest

Politimann Jan-Martin Dørum er opprørt over at voldsmannen er satt fri , uten at politiet forsøkte å få ham varetektsfengslet.

- Jeg er i harnisk. Han er løslatt og ute på frifot, og på bakgrunn av det har jeg sagt opp jobben min i Hedmark politidistrikt med umiddelbar virkning, sier Dørum til NRK.

Han ble angrepet under utrykning natt til lørdag. Gjerningsmannen ringte og sa han var truet. Da politiet rykket ut til huset han ba dem komme til, angrep han plutselig Dørum med øks. Politimannens øre ble kuttet i to under basketaket.

Les også: - Glad han bare traff øret

(Saken fortsetter under bildet)

Jan Martin Dørum

Øksemannen traff øret til Jan Martin Dørum da han svingte øksa mot politimannen.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

- Risikerer liv og helse

I går ble gjerningsmannen sluppet fri etter et opphold på psykiatrisk avdeling på Sanderud Sjukehus. Ansvarlig politijurist mente det ikke var grunnlag for å framstille ham for varetektsfengsling.

- Jeg er meget skuffet over måten vi tjenestemenn blir verdsatt på. Her satser vi liv og helse i farlige situasjoner og blir skadet, slik at kun marginer skiller fra et dødelig utfall, skriver politimannen i oppsigelsen han har levert til politimesteren i Hedmark.

Kollegene til Dørum er minst like opprørte.

- Vi er alle sjokkerte, sier tillitsvalgt for politiet i Åsnes, Tom Lien.

Tillitsvalgt Tom Lien

Tillitsvalgt Tom Lien.

Vurderer kollektiv sjukmelding

Polititjenestemennene i Åsnes vurderer nå om de skal sjukmelde seg alle sammen.

- Det har vi pratet om, men ikke tatt stilling til. Jeg vil ikke kalle det en aksjon, men en reaksjon, sier tillitsvalgt Tom Lien. Han mener øksemannen skulle vært varetektsfengslet av allmennpreventive hensyn.

- Når folk ser at du bare kan klinke til en politimann og det ikke skjer noen ting, så er det et fryktelig dårlig signal til publikum, sier Lien.

Politimennene i Solør mener også det er gjentakelsesfare. For ett år siden sparket gjerningsmannen en annen politimann i ansiktet etter å ha truet ham med øks.

- Angår alle i politiet

Lien er lei seg for at Dørum har sagt opp, men forstår ham godt. Tillitsmannen vil i dag ta opp saken med tillitsmannsapparatet sentralt, fordi han mener dette er en sak som angår alle som jobber i politiet i hele landet.

Dørum sier han har fått enorm støtte etter overfallet i helga. Han var på sin siste helgevakt før han skulle begynne i ny jobb på politioperasjonssentralen i Hamar, men nå har han altså sagt opp jobben sin i politiet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer-Stavanger 5-4

  I 22. serierunde har Lillehammer Ishockeyklubb har slått Stavanger Oilers 5-4 på hjemmebane.

  Lillehammer Ishockeyklubb, Stavanger Oilers
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Thoresen tilbake til Russland

  Ishockeyspiller Patrick Thoresen drar tilbake til Russland for å spille resten av sesongen for sin gamle klubb SKA St. Petersburg. Han har vært tilbake i Storhamar bare et halvt år, men ifølge kontrakten kan han forlate klubben fra 1. desember.

  Patrick Thoresen
  Foto: Morten Stenberg / NRK
 • Vestre Toten savner maskinskatten

  Industrikommunene beklager at budsjettforliket nå fører til at maskinskatten forsvinner. For Vestre Toten kommune innebærer det et årlig inntektstap på nær fem millioner kroner. Men - for Nammo-konsernet betyr det lavere utgifter og nyinvesteringer.

  Flagg og logo for Nammo på Raufoss
  Foto: Arne Sørnes / NRK