NRK Meny
Normal

Vokter sauene mot rovdyr, men det er ikke lett

SOLLIA (NRK): De slovakiske vokterhundene Arctus og Ursus har vokst opp i sauefjøset i Stor-Elvdal sammen med flokken de skal passe på mot rovdyr i sommer. Men det er ikke lett når sauene sprer seg over et 30 kvadratkilometer stort område.

Arctus har blitt en del av saueflokken

PASSER PÅ: Arctus har blitt en del av saueflokken, og passer godt på flokken sin.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Hundene fungerer veldig bra med saueflokken nå, men de klarer jo ikke å passe på dem over et så stort område, sier sauebonde Ola Brænd ved Nordre Brænd gård i Stor-Elvdal.

I fjor ble halvparten av lammene hans borte under beite. Sjøl om hundene nå går ute på beite med en gjeter har jerven rukket å drepe 8 lam på tre uker.

Problemer i fjøset

Sauebonden på Nordre Brænd gård i Stor-Elvdal ble i fjor høst med på et prøveprosjekt med tre slovakiske vokterhundvalper av rasen Cuvac. Denne rasen har vært brukt gjennom generasjoner i Slovakia til å beskytte sauer mot rovdyr, der den skremmer bort både ulv og bjørn.

Forskjellen på disse og andre vokterhunder som er forsøkt er at de vokser opp med sauene slik at de blir en del av flokken de skal passe på.

Helt problemfritt ble det ikke i fjøset i vinter. Bonden merka at hundene hadde nappet ull av sauene, og ble utrygg på å ha dem med sauene. Derfor ble de adskilt i fjøset.

Arctus vokter sauene mot rovdyr, men det er ikke lett

PRØVEPROSJEKT: Stein Bie i Naturvernforbundet i Hedmark står bak prosjektet.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Det var nok litt uheldig at hundene ble adskilt fra sauene, men etter at de ble sluppet ut med sauene for tre uker siden, har det gått veldig bra, sier Stein Bie i Naturvernforbundet.

Målet med prosjektet som Naturvernforbundet står bak ved hjelp av EØS-midler er at hundene skal forebygge rovdyrangrep.

Vårt mål er å gi en hjelpende hånd og forsøke flere ting for å hindre rovdyrangrep i konfliktfylte områder, sier Bie.

Nå går to av de tre vokterhundene i beiteområdet sammen med sauene, den tredje er sendt til en sauebonde i Nordland.

Skal vokte over store områder

Utfordringen for hundene og gjeter Slavomir Janda er at sauene beiter på et 30 kvadratkilometer stort område og at de ikke holder sammen i flokk.

Hundene og jeg klarer bare å dekke over omtrent 12 kvadratkilometer i uka, så det er vanskeligere enn i Slovakia der sauene går i samla flokk på et mindre område, sier Janda.

Han går med hundene hele natta, på leting etter sauer. Det har også ført til at rovdyrdrepte sauer fortere blir oppdaga. 8 lam er funnet så langt.

Vi kommer nå til å oppholde oss i de områdene der vi nå vet at jerven har revir. Hundene har ingen erfaring med jerv, så det må vi framprovosere slik at jerven skjønner at disse sauene blir passa på av dem, sier han.

Stein Bie synes det er for tidlig å si om forsøket er vellykka eller ikke. Han mener et slik prosjekt må gå seg til over flere år.

Arctus vokter sauene mot rovdyr, men det er ikke lett

JOBBER SAMMEN: Sauene og hundene går nå sammen i flokk.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND