NRK Meny
Normal

75 mister jobben når vindusfabrikk stenger dørene

Den største private bedriften i Åsnes, vindusfabrikken NorDan, legges ned 1. januar. – Tragisk, sier hovedtillitsvalgt Kjetil Nordby.

NorDan på Arneberg

75 ansatte på Nordan mister levebrødet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

75 ansatte på vindusfabrikken NorDan i Åsnes mister levebrødet når fabrikken legges ned 1. januar.

– Tragisk, det er ikke jobber her, så dette er en stor sorg, sier hovedtillitsvalgt Kjetil Nordby.

Den triste beskjeden som de ansatte fryktet, kom på et allmøte på fabrikken klokka 14 i ettermiddag.

Det var i går styret i Nordan vedtok og legge ned virksomheten i Åsnes. Ifølge ledelsen er lav ordretilgang årsaken til at kroken settes på døra.

Nordan er den største private arbeidsplassen i Åsnes.

– Det blir en tung prosess å jobbe videre nå, men jeg må rose de ansatte for hvordan de har taklet denne situasjonen. Dette har vi fryktet, men vi håpet at det ikke skulle skje, sier Nordby.

Han mener at grådighet er noe av årsaken til at fabrikken nå legges ned.

– Jeg føler at grådigheten har blitt stor i Norge, det ødelegger en del, sier Nordby.

Kjetil Nordby

Hovedtillitsvalgt Kjetil Nordby om nedleggelsen: – Tragisk.

Foto: Frode Meskau / NRK

Nektet dagpenger

De 75 ansatte har vært permittert siden 20. januar i år. da ble det full stans i vindusproduksjonen.

Da permitteringene var et faktum, oppsto det strid om de permitterte hadde rett til dagpenger. Tidligere hadde 15 ansatte i Solør Tre impregnering blitt nektet dagpenger av Nav.

– NAV godtar ikke at bedriften permitterer som følge av hard konkurranse, sa tillitsvalgt Frank Ivar Olsen i Solør Treimpregnering i januar. De permitterte arbeiderne søkte derfor om sosialhjelp.

Tore Johan Estensmo (57) er permittert fra NorDan i Åsnes. Nå har han fått en liste fra Nav over aktuelle jobber, deriblant jobb som pizzabud i Tromsø.

De Nordan-ansatte ble oppfordret til å søke jobb 150 mil unna.

Men Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson mente Nav tolket regelverket for strengt, og de permitterte arbeiderne ved de to fabrikken slapp likevel å gå på sosialen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Eks-tannlege dømt for overgrep

  En pensjonert tannlege i Gudbrandsdalen er i Lagmannsretten dømt for seksuelle overgrep mot kvinner som var pasient hos ham. Ifølge Dølen er dommen fengsel i ett år og to måneder. Det er fem måneder kortere enn straffen i tingretten i april i år.

 • Sprengningsarbeid i gang på E6

  I går startet Hæhre Entreprenør sprenging på E6 ved Uthuskrysset i Stange. Bilistene må belage seg på at trafikken på E6 blir stanset inntil 20 minutter når det foregår sprengning. Info om når og hvor det sprenges er tilgjengelig på nabovarsling.no.

  Sprengningsarbeider igang på nye E6
  Foto: Nye Veier
 • Største beslag av smuglersprit

  Et vogntog ble søndag stoppet med 2880 liter brennevin på grenseovergangen på Eda. Det tilsvarer 1,2 millioner i unndratte avgifter. Dette er årets største beslag av brennevin, sier kontorsjef Morten Nystuen i Tollvesenet i Kongsvinger til Glåmdalen.