NRK Meny
Normal

Vindmøller til 1,8 milliarder

- Vi kan bygge 28-70 vindmøller på Totenåsen og sørge for energi til 20.000 husstander, sier firmaet Havgul.

Vindmøller Bessakerfjellet

Østre Toten vurderer vindmøllepark på Totenåsen. Her er vindmøller på Bessakerfjellet i Rognan kommune.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

I dag ble formannskapet i Østre Toten orientert om det som kan bli et av de store energiprosjektene Innlandet i årene framover.

Vindmøller i friluftsområde

Spørsmålet er om grønne politikere vil ha miljøvennlig vindkraft i et svært populært friluftsområde.

- Vi må spørre oss selv hvorfor vi eventuelt gjør dette. Det må i så fall være fordi det er vårt bidrag til miljøvennlig energi, sier SP-ordfører Hans Seierstad.

Vindkraft i skuddet

Firmaet Havgul har laget en omfattende presentasjon av sine planer for Totenåsen, og formannskapet lyttet til foredraget fra informasjonssjef Kalle Hesstvedt onsdag formiddag.

- Det har skjedd et stemningskifte blant politikerne i vår del av verden, sa Hesstvedt. - Fra å være vinglete og inkonsekvente, har politikere i Norge blitt mer og mer positive til vindkraft.

Ordfører Hans Seierstad.

- Vi må spørre oss selv hvorfor vi eventuelt gjør dette, sier ordfører Hans Seierstad.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Folkemøte og høringsrunde

- Vindkraft og vannkraft utnytter hverandre perfekt. I perioder med lite vind kan vi slippe ut mer vann fra våre magasiner, og dermed skape en jevn tilgang på energi.

Firmaet sender nå en forhåndsmelding til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om prosjektet. Deretter blir det høringsrunde og folkemøte.

100 meter høye vindmøller

SP-ordfører Hans Seierstad og de andre lokalpolitikerne må nå etterhvert ta stilling til tilbudet. I det populære friluftsområdet kan det bli mellom 28 og 70 vindmøller med en høyde på 100 meter. 15 kvadratkilometer vil bli båndlagt.

Opposisjonen i formannskapet er like avventende som ordføreren. Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Tore Andersen, sier at han ikke nøler med å sette i gang hele prosessen med utredninger og høringer. - Vi må nå få alle fakta på bordet, og så ta stilling til det vi har.

Karl Hesstvedt

Karl Hesstvedt i Havgul la fram vindmølleplanene på Toten.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

12 millioner kroner i inntekter

Hesstvedt sier at kommunen kan få 12 millioner kroner i inntekter pr. år hvis de innfører eiendomsskatt.

Men - den diskusjonen vil ikke de to politikerne ta nå. - Dette skal ikke være noe moment i debatten om vindmølleparken, sier Seierstad. - Jeg er enig, sier Andersen. - Foreløpig er Arbeiderpartiet imot eiendomsskatt i Østre Toten.

8-10 arbeidsplasser

Prosjektet vil kunne gi 8-10 permanente arbeidsplasser i Østre Toten. Disse vil drive med service og vedlikehold av vindmøllene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang