NRK Meny
Normal

Må se langt etter trikkeskinner og blå himmel

Mange har dratt, eller er i ferd med å reise, på påskeferie i Innlandet. Sterk vind har så langt satt sitt preg på inngangen til helga og den vil fortsatt prege været søndag.

Den Norske Turistforening, fellestur i Sylan, påske

Strålende sol, knallblå himmel og ingen vind er ideelt påskevær, men det er lite som tyder på at været blir slik i Innlandet i helga. På starten av neste uke vil det bedre seg, men vinden blir fortsatt hengende med.

Foto: Trude Blåsmo

– Det blåser mest i Langfjella mot Jotunheimen, men det er liten kuling på toppene også enkelte andre steder. På Juvasshytta i er det lørdag ettermiddag målt sterk kuling, forteller vakthavende meteorolog, Bente Wahl.

Det er ikke til å komme bort ifra at påska gjerne forbindes med sol. Mange drar til fjells denne helga, men vindstille fridager med knallblå himmel må man antakelig se langt etter. I fjellområdene vil det kunne blåse en god del i løpet av lørdag og søndag, i tillegg til nedbør flere steder.

Stengte fjelloverganger

Meteorologisk institutt og Statens vegvesen melder om vanskelige kjøreforhold over fjellovergangene i Sør-Norge. Lørdag ettermiddag ble fylkesveg 27 over Venabygdsfjellet stengt på grunn av uvær.

Det samme gjelder fylkesveg 51 mellom Gardli bom og Maurvangen bom, på strekningen Valdresflye og fylkesveg 55 over Sognefjellet. Situasjonen er verst på fjellovergangene mot Vestlandet. Statens vegvesen vurdere situasjonen fortløpende når det gjelder flere andre fjelloverganger.

  • Få de siste oppdateringene fra NRK Trafikk her.

Også en del nedbør er ventet i Hedmark og Oppland lørdag, regn i lavlandet og snø på fjellet.

– Det blir noen timer til med nedbør utover ettermiddagen, før det letner opp vest for Mjøsa og etter hvert også øst for Mjøsa lørdag kveld og natt. Men vinden vedvarer hele helga, den kan også øke i fjelltraktene i Innlandet søndag. I tillegg er det også ventet snøbyger i nordlige deler av fylkene i morgen, sier Wahl.

Bedre i neste uke

Ifølge statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl er mandag, tirsdag og onsdag de beste dagene på Østlandet, i alle fall om det er været man er opptatt av.

– Det kan bli mye sol disse dagene, men vær obs på at vinden henger igjen fra helgen. Tirsdagen kan bli aller best, sier Løvdahl.

Med bedre vær, vil også flere finne vegen ut i skiløyper og skianlegg. I Trysil øker befolkningen nesten ni ganger i påskeferien og tilsvarende også antallet skader og ulykker. Før helga fikk kommunen et «eget» redningshelikopter, som skal ha base der fram til 2. påskedag. Norsk Luftambulanse drifter tilbudet, som kommer i tillegg til ordinær helsetjeneste.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang