NRK Meny
Normal

Vin passer til all julemat

Vinekspert anbefaler vin til ribbe og pinnekjøtt og champagne til lutefisken.

Dagfinn Dulsrud.

Vinekspert Dagfinn Dulsrud anbefaler vin til all slags julemat.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Til god julemat hører det godt drikke. Vineksperten Dagfinn Dulsrud fra Moelv er vinkjenner med egen vinkjeller, og anbefaler vin til all julemat.

Rødvin til ribbe og surkål

- Hva slag vin passer til juleribba?

- Både faren og bestefaren min jobbet på Strand Brenneri, så jeg er flasket opp med akevitt. Så jeg sier; ja, takk, begge deler. Vin går så griner til all julemat. Når det gjelder ribbe, er jo det kjøtt og i utgangspunktet ganske nøytralt. Da kan du i prinsippet drikke hva du vil av vin, og da er gjerne rødvin favoritten. Men tilbehøret er et problem. Surkål inneholder både edikk og sukker som er vinens verste fiende. Så spørs det hvor mye en skal bry seg med det. Generelt bør en velge en frisk, fyldig rødvin. Her er det egentlig fritt fram.

Ribbe

Vin til ribbe, pølse og surkål går fint.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Hvitvin til pinnekjøttet

- Hva med vin og pinnekjøtt?

- Det er straks verre. Der er det masse smak, masse fett og salt. Jeg vil anbefale hvitvin, tysk riesling. Der har du mulighet litt mer friskhet og sødme.

- Hvitvin til kjøtt?

- Går helt fint. I Frankrike og Tyskland brukes det hvitvin til kjøtt. Uvant for oss, men det funker. Tenk deg salt mot søtt. Husker du første gangen du var på kino og putta peanøtter i cola'en? Da fikk du den merkelig fusjonen mellom salt og kjøtt. Sånn er det her også. Du får en veldig fin opplevelse av det salte pinnekjøttet og en litt søtlig, frisk hvitvin, og den rydder opp i ganen. Helt supert!

- Du kan også velge rødvin, men da må du velge en uten garvesyre og er lys og lett. Servert kald.

Champagne til lutefisken

- Over til lutefisk. Går det med vin?

- Lutefisk er vel den retten det er vanskeligst å velge vin til. Jeg synes luten forandrer vinen uansett. Men også her vil jeg anbefale tysk hvitvin. Riesling er en av verdens mest allsidige matviner. Bacon og sennep er med på å gjøre måltidet litt tøft. Skulle jeg foreslå noe annet, måtte det være champagne. Det er en røver uansett. Den er vond å vippe av pinnen.

- Er det mulig å ty til vin til rakfisk?

- Vin til rakfisk er absolutt fint. Riesling her, også!

- Juletorsk?

- Torsk og rødvin er en klassiker.

- Hvor mye kan det ødelegge måltidet hvis vinen ikke passer?

- Jeg er ikke så veldig prippen på det. Selskapet og stemningen er viktigst. Om du bommer litt på vinen, er ikke så farlig, men desto artigere om du treffer.

Hva synes DU? Vil du droppe øl og akevitt til julematen og velge vin i stedet...?

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ødela celledør på politistasjon

    En kvinne i 40-åra fra Hedmarken er dømt til fengsel i 21 dager for å ha kommet med trusler mot flere personer. Hun er også dømt for trusler mot politiet og for å ha ødelagt deler på ei celledør på Hamar politistasjon.