NRK Meny
Normal

Villemo (14) hedret i kongens tale

Kong Harald hyllet 14 år gamle Villemo Hatlands kamp mot mobbing i nyttårstalen. – Det er helt surrealistisk å oppleve dette, sier mamma Elisabeth.

Villemo Hatland

TOK TIL MOTMÆLE: 14 år gamle Villemo Hatland holdt appell i Oslo i november. Flere tusen gikk i fakkeltog mot mobbing, i kjølvannet av Odin-saken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Selv om Villemo sliter med halsbetennelse og høy feber, var stua full av gjester som fikk med seg det spesielle øyeblikket da kongen hedret 14-åringen.

– Dette betyr mye. Det at hun blir trukket fram, er veldig stort, sier mamma Elisabeth til NRK.

Elisabeth og Villemo Hatland

MOR OG DATTER: Elisabeth og Villemo Hatland i demonstrasjon mot mobbing i Oslo.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

14-åringen fra Grue er for syk til å snakke med pressen, men sier via sin mor at hun håper kongens budskap kan bety slutten på mobbingen, og at flere kan strekke ut en hånd til dem som trenger det.

Stort besøk

Med fullt selskap, besøk fra venner, naboer og 12 barn foran tv-skjermen, fikk familien med seg den spesielle nyttårstalen.

Kong Harald åpnet med å rose barns klokskap, men påpekte at barn også kan såre andre. Da gjelder det å ta til motmæle, påpekte Kongen.

«I november tok 14 år gamle Villemo Hatland initiativ til en demonstrasjon mot mobbing, etter at mange historier om barns lidelser hadde blitt kjent. Tusenvis møtte opp og gikk i tog i flere norske byer,» sa kongen, som omtalte det som en viktig demonstrasjon

– Jeg håper dette fører til at flere vil være imøtekommende og inkluderende overfor mennesker som er alene, sier Villemo via moren sin.

Kong Haralds nyttårstale ved inngangen til 2015.

Se Kong Haralds nyttårstale her

Villemo ble kjent da hun fortalte sin historie om hvordan hun ble mobbet, og da hun og moren tok initiativ til fakkeltog mot mobbing etter å ha lest historien om Odin som tok sitt eget liv.

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle komme så mange – og at det blir fakkeltog fra nord til sør. Det er helt vanvittig, sa Villemo til TV2 den gang.

14-åringen ble også nominert til «Årets Navn» i Dagbladet, i konkurranse med Magnus Carlsen og Jens Stoltenberg.

– Lei av å gråte om kvelden

«Jeg er lei av å gråte om kvelden når ingen hører, og jeg er lei av at alt bare blir avfeid på skolen med at det er jeg som må snakke med noen eller forandre meg, eller slutte å ta meg nær av ting,» skrev Hatland på Facebook i sommer. Innlegget som er gjengitt på Dagbladet.no, er delt 28.000 ganger.

Etter innlegget byttet hun skole. Fylkesmannen i Hedmark mente skolen hun forlot, Grue barne- og ungdomsskole, ikke gjorde nok for å gi Villemo en bedre skolehverdag.

Nyttårsaften ble Villemos kamp mot mobbingen hedret av kongen.

«Veldig stolt, veldig ydmyk og veldig takknemlig for at Villemo og mobbing ble fremhevet i vår flotte Kong Harald sin nyttårstale. For en avslutning på et spesielt år, og ikke minst en verdig og vakker start på det nye året. Tusen hjertelig takk. Hilsen hele familien,» står det nå på Villemos Facebook-side.

Hedret Faten

Kongen trakk også fram 19 år gamle Faten Al-Hussaini, som var en av initiativtagerne da flere tusen deltok på demonstrasjonen i Oslo – på tvers av religiøs og kulturell tilhørighet. alder og politisk ståsted.

«I sommer opplevde vi noe historisk da norske muslimer arrangerte en demonstrasjon mot terroristers grusomme handlinger og misbruk av islam. (...) Det er en stor styrke å kunne samles som ett folk med noen felles verdier som fundament,» sa kongen.

Se og les hele nyttårstalen til kong Harald her.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK