Hopp til innhold

Vil tilby turistene skiløyper ti måneder i året

VALDRESFLYA (NRK): Vårsnøen på Valdresflye er så eksklusiv at den kan lokke folk fra hele verden, tror turistverter på Beitostølen.

Bilder av skiløpere på Valdresflye i slutten av mai. Høye snøkanter, nedsnødd Valdresflya-skilt. Standup mellom høye brøytekanter.

VÅRSNØ: Ivrige skiløpere i stri motvind på toppen av Valdresflye. De er her for å få sesongens siste skiturer på norsk snø.

På Valdresflya påstår reiselivet at det kun er i august og september de IKKE kan tilby preppa løyper til ihuga langrennsfolk. Reiselivet på Beitostølen vil gjøre området til et reisemål for internasjonale skiturister - både for dem på langrenn og dem på fjellski.

  • Les også:

– For å kunne gå på ski må du ha snø. Og snø er en mangelvare mange steder, sier Atle Hovi, administrerende direktør i Beitostølen Resort.

Han viser til at det ofte blir avlyste arrangementer både i Europa og i Norge på grunn av snømangel, men at det på Valdresflya er store mengder snø - store deler av året.

Søndag skulle det etter planen vært avspark for det de kaller verdensproduktet Valdresflya - men skishowet ble paradoksalt avlyst fordi veien ble stengt - på grunn av mye snø... Så gjenstår det å se om det blir diskutert skismurning på mange forskjellige språk på vårparten neste år.

Sjusjøen: Kan lage snø i plussgrader

På Sjusjøen i Ringsaker ønsker de også å markedsføre seg med lengre skisesong. De investerer nå seks millioner kroner i et snøproduksjonsanlegg som kan produsere snø i sommervarme.Utstyret er bestilt, og ankommer fra produsenten i Italia i august.

Dermed lover Sjusjøen skisenter skiløyper klare fra 19. september. Snøproduksjonsanlegget kan produsere 250 kubikkmeter snø i døgnet i femten varmegrader.

– Det betyr at vi kan ha en skiløype på tre kilometer klar på 15 dager, sier Johannes Haukåssveen i Ringsakfjellet Drift til Ringsaker Blad. Han har stor tro på investeringen.

Ifølge Haukåssveen blir Natrudstilen med dette utstyret første langrennsarenaen i Norden som kan produsere snø i varmegrader. Alpinbakken på Geilo skal ha et mindre anlegg av lignende type.

Sjusjøen.

KJENTE LØYPER: Sjusjøen er kjent for sine fine løyper, og har blitt kåret til Norges beste sted for langrenn.

Foto: Knut Sveen

– Jeg regner med at flere skisteder vil følge etter, sier Haukåssveen.

Hundre kroner per utøver per dag

Men investeringen betyr også at prisen for å bruke løypene vil øke.

– En hundrelapp per utøver per dag er en sum vi har tenkt på, sier Haukåssveen.

Johannes Haukåssveen, løype ansvarlig, Sjusjøen

ENGASJERT: Vi må hele tida se etter nye løsninger for skiløyper, sier Johannes Haukåssveen. Arkivfoto.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Øker temperaturen til 25 grader går snøproduksjonen ned med 20 prosent. Men i prinsippet kan de produsere snø hele sommeren. Gjennomsnittstemperaturen på Sjusjøen i juli i fjor var på 19 grader.

– I første omgang har vi ingen planer om skiløyper hele året. Det viktigste er å tiltrekke seg utøvere på treningssamlinger tidlig i sesongen. Sjusjøen med Natrudstilen er fra før kjent som et snøsikkert sted, som kan konkurrere om å være først ute med skiløyper på høsten, sier Haukåssveen.

Men snøproduksjonen krever svært mye strøm, og det får blant annet den tidligere langrennsløperen Kristen Skjeldal til å reagere.

- Jeg synes dette er veldig betenkelig. Jeg kjenner jeg får vondt i magen av det. Er det virkelig sant? Er vi villig til å strekke oss så langt for å gå på ski når det ikke er skisesong?, sier han til Dagens Næringsliv.

Flere saker fra Innlandet