Hopp til innhold

Vil ta Farida-saken til retten

Faridas støttespillere på Dokka vil ta saken til retten, for å få den ni år gamle jenta og foreldrene tilbake til Norge. – De har det forferdelig i Afghanistan, sier advokaten deres.

Farida Khurami og moren, Noorya Muhsini.

REDDE: Farida og mora er redde for hva som vil skje i Afghanistan, men gir ikke opp kampen for å få komme tilbake til Norge. Bildet er tatt i Norge i sommer.

Foto: privat

Familien på tre – mor Noorya, far Hafiz og ni år gamle Farida – sitter midlertidig i et mottakssenter som drives av afghanske myndigheter i Kabul. Innen kort tid må de ut.

Advokatfullmektig Anders Solberg, som jobber under den profilerte asyladvokaten Arild Humlen, representerer nå familien. Han snakket med Noorya på telefon mandag.

– Moren forteller at Farida har det helt forferdelig og gråter nærmest hele tiden. De sier at de er livredde for hva som kan skje videre, sier han.

Afghanistan er et farlig land, og i tillegg er de redd for sin egen familie i provinsen Ghazni. Mora hevder hun rømte fra et tvangsekteskap og at datteren er født utenfor ekteskap.

– I et samfunn med en så sterk æreskodeks innebærer det en stor risiko for familien, sier Solberg.

Farida skrev brev til rektor.

SKREV BREV: «Jeg savner klassekamerater mine», skrev Farida i et brev til sin gamle skole på Dokka som NRK publiserte forrige uke.

Foto: Privat / Fotomontasje

Forsøker igjen å få norske myndigheter til å snu

Niårige Farida hadde aldri vært i Afghanistan før Norge tvangsreturnerte familien fra Dokka i Oppland 14.februar i år. Norske utlendingsmyndigheter har i flere vedtak gjort det klart at de ikke tror på moras historie om hvordan og hvorfor hun reiste fra Afghanistan.

Nå har støttegruppa på Dokka, som har arrangert en konsert til inntekt for arbeidet med å få familien tilbake, fått advokatbistand for å ta saken til retten.

Advokatfullmektig Anders Solberg

GÅR TIL SAK: Advokatfullmektig Anders Solberg sier saken blir tatt til retten om ikke UNE snur.

Foto: Advokatkontoret Humlen & Rieber-Mohn

– Dersom Utlendingsnemda (UNE) ikke velger å omgjøre saken, vil det bli tatt ut stevning for Oslo tingrett, sier Anders Solberg.

Retur av asylbarn til Afghanistan, har vært en het politisk sak de siste månedene. Solberg mener det fra UNEs side i denne saken ikke er tatt hensyn til det politiske vedtaket om at lengeværende asylbarn skal prioriteres.

– Instruksen er ikke anvendt på riktig måte, barnets beste er ikke tillagt nok vekt, og det blir en del av stevningssaken, sier Solberg.

Det kan ta flere måneder før saken kommer opp for retten.

IOM: – Vanskelig for hjemvendte familier

Organisasjonen International Organization for Migration bistår hjemvendte flyktninger i Afghanistan.

– Akkurat nå er ikke en gunstig tid for familier å komme tilbake til Afghanistan, sier Richard Danziger, som er øverste sjef for organisasjonens virksomhet i landet, til NRK.

Danziger viser til at det er svært vanskelig å få tak i bolig og jobb, særlig i den overbefolkede hovedstaden Kabul. Situasjonen er forverret det siste året, også fordi afghanere som har levd i Pakistan har strømmet tilbake til hjemlandet i tusentall.

– Dette er ikke et enkelt sted å komme tilbake til hvis du ikke har familie her.

Deler av familien hjemprovins Ghazni er ikke regnet som sikker, forteller han, men han legger til at det er forskjeller innen regionen.

UNE uttalte til NRK om denne saken i forrige uke at de vurderer området der familien er fra, Jaghuri-distriktet, som tilstrekkelig trygt for retur.

Farida-familien Afghanistan
Lene Jøranlid og Mia Øversveen fra dansegruppa til Farida er lei seg for at Farida ikke er der lenger.

Flere saker fra Innlandet