NRK Meny
Normal

Vil stramme inn Facebook-regler

Er det greit at kommunepolitikere legger ut bilder med en øl i hånda på Facebook? Kontrollutvalget i Østre Toten vil ha en gjennomgang av kommunens regler for bruk av sosiale medier.

Facebook

Er du privatperson på Facebook, hvis du også er politiker eller kommunalt ansatt?

Foto: THIERRY ROGE / REUTERS

Du logger deg på, klar til å fortelle om det aller siste i vennekretsen eller hva du mener om et vedtak i kommunen. Eller kanskje du holder en lav profil og bare trykker "liker".

Likte ikke «liker»

Problemet er at det ikke er nok. I 2012 var det noen av etatssjefene i Nordre Land som trykket "liker" ved et innlegg om en politisk sak. Det førte til reaksjoner fra politikere. Nå er det Østre Toten som setter saken på dagsorden.

Det kan være noen som har vært ute på politiske møter og som har tatt seg en øl etterpå. Disse bildene bør ikke legges ut på Facebook.

Ellen Gjerdalen, leder i kontrollutvalget i Østre Toten

Leder i kontrollutvalget i Østre Toten kommune, Ellen Gjerdalen, sier at tillitsvalgte og kommunalt ansatte ikke er privatpersoner i sosiale medier, og at de må tenke nøye over hvilke roller de har.

– Du blir sendt på et møte på vegne av kommunen og de som har valgt deg inn. Da bør det du legger ut etterpå ikke være festbilder, sier Ellen Gjerdalen.

– Må huske de er offentlige personer

Kontrollutvalget i Østre Toten har de siste åra fått flere henvendelser der folk stiller spørsmål ved bruken av sosiale medier blant politikere og kommunalt ansatte. Nå blir rådmannen bedt om å redegjøre nærmere for kommunens retningslinjer.

– Det går vel på at politikere og ansatte i kommunen glemmer at de er offentlige personer. Det er viktig å tenke over hva en legger ut om politiske saker eller om arbeidsplassen sin, mener Gjerdalen.

Forbauset over at det aldri tar slutt

Øyvind Kalnes er amanuensis ved Høgskolen i Lillehammer, og han har jobbet mye med sosiale medier. Han mener at politikere og kommunalt ansatte må være mer ryddige.

– Det skjer jo stadig tabber, jeg er litt forbløffet over at det aldri tar slutt. En ser for eksempel at tillitsvalgte i partier plutselig blir borte fodi de har sagt noe, gjort noe eller støttet noe de ikke burde, sier Kalnes.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ønsker tips om brann

    Politiet ønsker tips fra publikum som har sett en mørkkledd person i forbindelse med en brann i Raufoss i kveld. Politiet tror brannen er påsatt etter funn av paller på en kasse over et kjøleaggregat, samt at det er sikret en video av hendelsen.

  • Brann i søppelkasse ved rådhus

    Det begynte å brenne i en søppelkasse utenfor rådhuset på Raufoss ved 21.30-tida. Brannen ble raskt slukket. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet utelukker ikke at den kan være påsatt og gjør søk i området. Et vindu ble ødelagt i brannen.

  • Storseier for Lillehammer

    Lillehammer vant hele 5–1 over Stavanger oilers i en kamp i eliteserien i ishockey i kveld. Kampen ble dramatisk for Lillehammers Emil Nyhus som ble sendt til sykehuset etter en takling. Ifølge TV2 skal han ha fått en kraftig hjernerystelse.