NRK Meny
Normal

Anbefaler at hele sentralstyret i Sp skiftes ut

Flere sentrale Senterpartipolitikere har de siste dagene krevd nestleder Ola Borten Moes avgang. Fylkeslaget i Oppland anbefaler at valgkomiteen skifter ut hele sentralstyret.

Ivar Odnes

– Det handler om at den nye valgkomiteen som skal settes ned, må få rom og muligheter til å komponere det nye laget, sier Odnes.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Det klare rådet fra oss og til sentralstyret er at det må etableres et ekstraordinært landsmøte som skal velge nytt sentralstyre, sier leder i Oppland Senterparti, Ivar Odnes.

Søndag kveld hadde fylkeslaget styremøte, og bestemte seg for å anbefale valgkomiteen at alle de tretten medlemmene i sentralstyret bør stille til valg.

– Det handler om at den nye valgkomiteen som skal settes ned, må få rom og muligheter til å komponere det nye laget, sier Odnes.

Nye vedtekter kan avgjøre

En fersk vedtektsendring i Senterpartiet gir lokallagene langt større innflytelse på landsmøtet enn noen gang før. Endringene kan avgjøre valget på ny ledelse i partiet.

Endringsforslaget, som ble vedtatt på Senterpartiets landsmøte i fjor, kom fra Per Olaf Lundteigen og Ola Borten Moe, skriver Dagens Næringsliv.

Tidligere Senterparti-leder Anne Enger mener i likhet med Ivar Odnes at man må starte helt på nytt med å bygge en ny ledelse i partiet. Marit Arnstad lanseres som ny lederkandidat, men Odnes vil ikke utelukke Trygve Slagsvold Vedum.

– Trygve har vært del av partiledelsen i tre år og er en dyktig politiker. Han er en av flere som nå kan være aktuelle lederkandidater i neste omgang. Men nå er det viktigste at valgkomiteen får ro til å konsentrere seg om arbeidet sitt uten at det er definert kandidater i forkant.

Vedum brennhet kandidat

Den tidligere landbruksministeren Trygve Slagsvold Vedum fra Stange i Hedmark ble nylig lansert som brennhet kandidat til å ta over vervet som leder for Senterpartiet.

– Det som er rart med en slik helg er å måtte slå på en bryter til alle de store redaksjonene i landet. Det tar helt av. Alle journalistene ringer meg. Det er nesten som et absurd teater, sier Slagsvold Vedum.

Han vil nå skape mest mulig rom for diskusjonen om hvem som skal fortsette å lede partiet. Det er lenge til neste valg, så partiet har god tid på å finne sin neste leder.

– Nå er den jobben jeg har å sørge for at det er ro og trygghet, og mest mulig rom for diskusjonen om hvem som skal fortsette å lede partiet. Over 400 lokalparti fra Finnmark i nord til Agder i sør skal også ha et ord med i avgjørelsen, sier han.