NRK Meny
Normal

Vil senke konfirmasjonsalderen

15- åringer er ukonsentrerte testosteron-bomber, mener sogneprest Yngve Skaland i Jevnaker. Han vil senke konfirmasjonsalderen, og er nå i gang med et prøveprosjekt.

Sogneprest Yngve Skaland i Jevnaker er lei av ukonsentrerte 15-åringer
Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

- Det er viktig å nå ungdommene når de er mottakelige for det budskapet vi vil gi dem, sier sogneprest Skaland.

Derfor har han satt i gang et prøveprosjekt der ungdommene er 14 år når de konfirmeres, i stedet for 15 år som i dag.

FOREBYGGER RUS

Skaland tenker blant annet på de forbyggende verdiene kirken står for, slik som for eksempel rusproblematikk. Ungdomskulturen er tøff, og det er trolig for seint å nå inn til 15-åringer, mener han.

Tilbakemeldinger fra de som har med 14-åringene å gjøre nå i forberedelsene, er udelt positive, ifølge sognepresten.

UNGDOMMEN USIKKER

-Jeg ble konfirmert i fjor, og jeg synes det ble mye tøys og tull i undervisningen, sier 16 år gamle Emil Skrutvold. Han synes det er en god idé å konfirmere 14-åringer fordi de er mer mottakelige og fordi de er bedre til å lystre beskjeder.

Andre ungdommer tror ikke forandringen er til det bedre.

- 14-åringer vil kanskje sløse bort pengegavene de får, tror Tonje på 16.

BISPEDØMMET POSITIVE

Det er Hamar bispedømme som har godkjent en treårig prøveordning med å konfirmere 14-åringer. Da skal ordningen evalueres og vurderes opp mot dagens ordning. I år blir det derfor to konfirmantkull i Jevnaker. 15-åringene konfirmeres nå i vår, mens det blir 14-åringens tur til høsten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Johaug-saken har kostet 3,5 mill

  Dopingsaken til Therese Johaug har kostet skiforbundet 3,5 millioner kroner. Det skriver VG. Pengene har gått til juridisk bistand og saksomkostninger. Det er litt mer enn Martin Johnsrud Sundbys dopingsak, som kostet 3,3 millioner.

  Johaug CAS
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Kartlegger bredbåndsdekningen

  Oppland Fylkeskommune kommer all kritikken mot dårlig bredbånd-dekning i møte. De ber folk i hele fylket melde fra om dekningen de har i dag. Resultatene skal brukes i det videre arbeidet for å bedre bredbånd-dekningen.

 • Far dømt for å ha slått 13-åring

  En mann i 40-åra er dømt til betinget fengsel i 21 dager for å ha slått en 13-åring på ei fotballbane. Bakgrunnen var at 13-åringen skulle ha slått sønnen hans. I følge dommen slapp ikke mannen 13-åringen før moren hans gikk i mellom, skriver HA.