NRK Meny
Normal

Vil senke konfirmasjonsalderen

15- åringer er ukonsentrerte testosteron-bomber, mener sogneprest Yngve Skaland i Jevnaker. Han vil senke konfirmasjonsalderen, og er nå i gang med et prøveprosjekt.

Sogneprest Yngve Skaland i Jevnaker er lei av ukonsentrerte 15-åringer
Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

- Det er viktig å nå ungdommene når de er mottakelige for det budskapet vi vil gi dem, sier sogneprest Skaland.

Derfor har han satt i gang et prøveprosjekt der ungdommene er 14 år når de konfirmeres, i stedet for 15 år som i dag.

FOREBYGGER RUS

Skaland tenker blant annet på de forbyggende verdiene kirken står for, slik som for eksempel rusproblematikk. Ungdomskulturen er tøff, og det er trolig for seint å nå inn til 15-åringer, mener han.

Tilbakemeldinger fra de som har med 14-åringene å gjøre nå i forberedelsene, er udelt positive, ifølge sognepresten.

UNGDOMMEN USIKKER

-Jeg ble konfirmert i fjor, og jeg synes det ble mye tøys og tull i undervisningen, sier 16 år gamle Emil Skrutvold. Han synes det er en god idé å konfirmere 14-åringer fordi de er mer mottakelige og fordi de er bedre til å lystre beskjeder.

Andre ungdommer tror ikke forandringen er til det bedre.

- 14-åringer vil kanskje sløse bort pengegavene de får, tror Tonje på 16.

BISPEDØMMET POSITIVE

Det er Hamar bispedømme som har godkjent en treårig prøveordning med å konfirmere 14-åringer. Da skal ordningen evalueres og vurderes opp mot dagens ordning. I år blir det derfor to konfirmantkull i Jevnaker. 15-åringene konfirmeres nå i vår, mens det blir 14-åringens tur til høsten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Glatt på riksvei 3

    Det ble meldt om svært glatt på riksvei 3 i går kveld på grunn av underkjølt regn. Trafikken sto stille flere steder, ifølge politiet. Statens vegvesen var ute med alle sine mannskaper for å strø på veien.

  • Ulykke ved Mjøsbrua

    Tre personer ble kjørt til sykehuset etter en ulykke på riksvei 4 ved Mjøsbrua ved 23-tida i går kveld. Ifølge politiet er skadeomfanget ukjent, men bilene fikk store materielle skader. Ulykka skjedde da en bil kjørte inn i en annen bakfra.

  • Hadde ikke førerkort

    En mann i 40-årene ble i natt anmeldt for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort. Han oppga falsk personalia til politiet og blir også anmeldt for dette.