NRK Meny
Normal

Vil senke konfirmasjonsalderen

15- åringer er ukonsentrerte testosteron-bomber, mener sogneprest Yngve Skaland i Jevnaker. Han vil senke konfirmasjonsalderen, og er nå i gang med et prøveprosjekt.

Sogneprest Yngve Skaland i Jevnaker er lei av ukonsentrerte 15-åringer
Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

- Det er viktig å nå ungdommene når de er mottakelige for det budskapet vi vil gi dem, sier sogneprest Skaland.

Derfor har han satt i gang et prøveprosjekt der ungdommene er 14 år når de konfirmeres, i stedet for 15 år som i dag.

FOREBYGGER RUS

Skaland tenker blant annet på de forbyggende verdiene kirken står for, slik som for eksempel rusproblematikk. Ungdomskulturen er tøff, og det er trolig for seint å nå inn til 15-åringer, mener han.

Tilbakemeldinger fra de som har med 14-åringene å gjøre nå i forberedelsene, er udelt positive, ifølge sognepresten.

UNGDOMMEN USIKKER

-Jeg ble konfirmert i fjor, og jeg synes det ble mye tøys og tull i undervisningen, sier 16 år gamle Emil Skrutvold. Han synes det er en god idé å konfirmere 14-åringer fordi de er mer mottakelige og fordi de er bedre til å lystre beskjeder.

Andre ungdommer tror ikke forandringen er til det bedre.

- 14-åringer vil kanskje sløse bort pengegavene de får, tror Tonje på 16.

BISPEDØMMET POSITIVE

Det er Hamar bispedømme som har godkjent en treårig prøveordning med å konfirmere 14-åringer. Da skal ordningen evalueres og vurderes opp mot dagens ordning. I år blir det derfor to konfirmantkull i Jevnaker. 15-åringene konfirmeres nå i vår, mens det blir 14-åringens tur til høsten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Skulle til Bergen med et flyttelass

  Sjåføren av en lettbil blir anmeldt etter at vegvesenet avdekket at tilhengeren hadde en defekt ramme (bildet). Kontrollen foregikk på Kalplassen i Nord-Aurdal. Bilen skulle helt til Bergen med et flyttelass, og ble avskiltet.

  Lettbil-tilhenger, defekt ramme
  Foto: Statens vegvesen
 • Skjøld fikk bronse

  Maren Skjøld fra Gjøvik fikk bronse under kombinasjonen i alpin-NM i Hafjell i dag, melder Oppland Arbeiderblad. Lørdag er det super-G og på søndag slalåm.

  Maren Skjøld
  Foto: Skiforbundet