NRK Meny
Normal

Vil satse stort på saftige biffer

På jordet til Øystein England går store ammekuer som skal bli saftige biffer på middagsbordet, men i Norge produseres det mye mindre storfekjøtt enn det folk vil ha. I Hedmark vil de gjøre noe med det.

Øystein England

Øystein England vil satse på ammekyr, og det kommer godt med fordi det produseres og importeres mindre storfekjøtt i Norge enn det folk vil ha.

Foto: Vera Wold / NRK

Sammen med familien har Øystein England slått seg til med gardsdrift i Kongsvinger. Nå har han pappapermisjon med yngstebarnet Enja Susanne. Kona Janine er på jobb og storebror i barnehagen.

Øystein England

Sammen med familien har Øystein England slått seg til med gardsdrift i Kongsvinger. Nå har han pappapermisjon med yngstebarnet Enja Susanne.

Foto: Vera Wold / NRK

– Kom da, kom da!

England lokker på kyra og de svarer tilbake på sin måte, og kommer luntende mot matfar.

Familiegård med drift

– Vi hadde lyst til å ta over familiegården til kona, og for oss var det viktig å kunne kombinere det med jobb utenom gården, derfor ble det ammekyr. Jeg kommer selv fra gård med melkekyr, og det lar seg vanskelig kombinere med annen jobb, sier England.

Trafikken til Sverige går tett på E16 nedenfor gården og den grønne enga med hester og ammekyr i Kongsvinger.

En ivrig okse har forhåpentligvis sørget for kalver til de 11 ammekyrene, men dette er bare en bitte liten del av berget med storfekjøtt som nordmenn vil ha. Det er for lite storfekjøtt i Norge. Til og med etter import er det rundt 10.000 tonn for lite storfekjøtt årlig.

Et saftig mål

I Hedmark har flere aktører nå gått sammen med mål om å bli det fylket i landet med aller flest ammekuer, og dermed gå forbi Oppland og Rogaland som topper denne listen nå. I dag har Hedmark rundt 8.800 ammekyr.

– Vi har som mål å ha 13.000 ammekyr i Hedmark i 2020, og dermed være størst i landet, sier Vegard Urseth, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Hedmark.

Fe av Charolais-rasen

Fylkesmannen i Hedmark vil bruke 2,7 millioner kroner på et treårig-prosjekt for å øke ammekuproduksjonen i fylket.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Code 10080

Det vil si en økning på 20 prosent i storfekjøttproduksjonen. Fylkesmannen skal bruke 2,7 millioner kroner i et treårig prosjekt. Han har fått med seg fire slakteriselskaper, Tine, faglagene i bondelagene, avls- og interesseorganisasjonen Tyr og kommunene med i prosjektet.

– Det finnes allerede mange prosjekter rundt om i landet som har mål om å øke produksjonen. Det som er spesielt med vårt prosjekt er at det er en samlet verdikjede som står sammen om dette, sier Urseth, som mener det er lettere å nå målet med et slikt samarbeid.

Tror på økning

Janine og Øystein England begynte med ammekyr for ett år siden. De regner med å utvide flokken. De samarbeider også med en ny produsent i nabolaget.

England tror at målet om at Hedmark skal bli størst i landet på storfekjøtt er mulig å nå.

– Hvis man skal drive gardsdrift, er ammekuer og grasproduksjon en forholdsvis forutsigbar produksjon sammenlignet med mye annen produksjon, som for eksempel kornproduksjon, sier England.