NRK Meny
Normal

Kjører motorsykkel til Balkan for å hjelpe flomofrene

En kameratgjeng fra Stange kjører motorsykkel fra Norge til Balkan for å hjelpe ofrene etter katastrofeflommen i vår.

Ole Christian Kristiansen på motorsykkelen som skal ta ham til Balkan.

VIL HJELPE: Ole Christian Kristiansen på motorsykkelen som skal ta ham til Balkan.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Turen startet søndag, og Ole Christian Kristiansen er spent på hva som møter dem. TV-bildene fra katastrofen er noe han ikke glemmer.

– Det var folk som sto på hustakene og elver som flommet over, bruer som ble ødelagt og store skader, sier Ole Christian.

Nær femti døde i flommen

Det var i mai at elvene Sava og Donau med sideelver gikk over sine bredder – og forårsaket den verste flommen på Balkan på 120 år. I Serbia, Bosnia-Hercegovina og Kroatia var ødeleggelsene enorme. Flere millioner mennesker ble berørt og i mai var tallet på døde nær 50.

– Konsekvensene er forferdelige. Under krigen mistet mange mennesker alt. Nå har mange mennesker nok en gang mistet alt de hadde, sa Bosnia-Hercegovinas utenriksminister Zlatko Lagumdzija til NRK i mai.

Han beskrev flomskadene som enorme, og sammenlignet situasjonen med blodbadet under krigen fra 1992-95, hvor minst 100.000 mennesker mistet livet og flere millioner ble hjemløse.

Regjeringen i Norge satte av 43 millioner kroner til flomkatastrofen.

– Mine tanker går til alle de som er berørt av denne katastrofen, skrev utenriksminister Børge Brende i regjeringens pressemelding etter flommen.

Mål: Samle inn 50.000 kroner

En motorsykkeltur fra Stange til Balkan skal nå hjelpe ofrene ved å få fokus på saken og hjelpearbeidet som pågår.

– Vi vil hjelpe andre som ikke har det så bra. Her i Norge kan vi jo bare ringe forsikringsselskapene, så ordner det seg som regel, forklarer Ole Christian, mens han triller ut en blå BMW f800 GS ut av garasjen og sjekker at alt er ok.

– Det er greit at den ikke er utslitt. Jeg sjekker bremseskiver, kjede og så videre, forteller entusiasten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hør radioreportasjen:Kameratgjeng fra Stange drar på MC-tur fra Norge til Balkan for å hjelpe flomofrene.

HØR RADIOSAKEN: Ole Christian Kristiansen ser fram til turen til Balkan, som vil ta rundt tre uker.

Det er en lang tur han og kameratene Jøran Lunde, Ove Andre Martinsen og Tom Eliassen legger ut på. Tre uker tar den og målet er å samle inn 50.000 kroner til Norsk Folkehjelp sitt arbeid i flomområdene. Motorsykkelturen skal motivere folk til å gi penger hjelpearbeidet.

– Vi har opprettet ei Facebook-side, 2wheels2Balkan, hvor vi skal legge ut bilder fra turen og så videre, så folk kan se hva de gir penger til, forklarer Ole Christian.

Ting som skal med på turen er lagt frem og dekker nesten hele gulvet i leiligheten til Ole Christian. Tre uker på motorsykkel krever nøye planlegging.

– Der vi har mulighet skal vi telte. Det viktige blir å beskytte seg mot varmen og mot myggen, forklarer han.

Vil lære mer om minerydding

I Bosnia-Hercegovina møter de trolig Norsk Folkehjelp for å lære mer om deres mineryddingsinnsats på Balkan.

– Forhåpentligvis får vi omvisning på en treningsleir for minehunder i Sarajevo, forklarer Ole Christian.

Turen startet søndag og for de fire guttene fra Stange blir årets sommerferie en opplevelse helt utenom det vanlige.

– Jeg gleder meg. Jeg opplever at folk er mer nysgjerrige og at det er lettere å komme i kontakt med folk på en motorsykkel enn i en bil. Og så kommer vi mer i kontakt med naturen, avslutter Ole Christian, som ved turens start allerede har samlet inn 15.000 kroner til flomofrene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ulykke E6 Sjoa

    Nødetatene er på vei til en ulykke på E6 ved Sjoa. Ifølge politiet har det vært en påkjørsel bakfra. Ulykkesomfang uklart.

  • En sjåfør ble fotgjenger

    UP stanset en bilist i 117 kilometer i timen i 80-sone på riksveg 3 ved Ådalsbruk litt over klokka 11.00 i formiddag. Vedkommende ble fratatt førerkortet og blir anmeldt.

  • Innbrudd og tjuveri i Alvdal

    Politiet etterforsker innbrudd og tjuveri fra Byggservice i Alvdal. Det er stjålet et strømskap. En blå, svenskregistrert bil er observert i området, skriver politiet på Twitter.