NRK Meny
Normal

Bevisstgjøring og stolthet skal redde nynorsken

Stadig færre bruker nynorsk i den norske skolen. For å snu den utviklinga må vi bli stoltere nynorskbrukere, mener mållaget.

skole
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Anne Berit Strømmen Strand

Anne Berit Strømmen Strand

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK
Leder i Noregs Mållag, Håvard B. Øvregård

Leder i Noregs Mållag, Håvard B. Øvregård

Foto: Kjartan Helleve

Bare 13 prosent av elevene i grunnskolen har nynorsk som hovedmål, mot 34 prosent i årene etter andre verdenskrig. I Hedmark, Vestfold, Oslo og Akershus er det bare 1-2 nynorskbrukere. I Østfold er det ingen.

I Oppland har bare 19 prosent valgt nynorsk og her kjempes det nå for å beholde målformen.

Lærer og nynorskentusiast Anne Berit Strømmen Strand, mener det er avgjørende å starte tidlig:

– Det som jeg tror er viktig er at foreldrene og barnehagene setter fokus på høytlesning av bøker med nynorsk fra ungene er bitte små. Foreldrene må skjønne betydningen av å ta vare på talemålet, sier hun.

Ser lyst på framtida

Hun får støtte fra Noregs Mållag, som driver en egen barnehagekampanje hvor de ønsker å bevisstgjøre nynorskbrukere allerede i barnehagen. Til tross for negative tall, ser leder Håvard Øvregård lyst på nynorskframtida.

– Min drøm for nynorsken er at en skal slippe å drive målarbeid. For at en skal lære nynorsk godt så må en møte mer nynorsk rundt seg enn en gjør i dag. Det er mulig og det jobber vi for, sier han.

Må følges opp i skolen

I klassen til Anne Berit Strømmen Strand på Slidre skole i Valdres er alle nynorskbrukere. Hun tror nynorsk i skolen er avgjørende for å bevare målformen.

– For at du skal ha et godt utgangspunkt så er det viktig at vi lærer at skolemålet er nynorsk. Vil en bevare nynorsk så er skolemålet punkt en slik jeg ser det.

Hun mener også det ville hjulpet hvis lærerne hadde vært flinkere til å formidle verdien av nynorsk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kongsvinger blir del av Ahus

    Kongsvinger sjukehus forlater Sykehuset Innlandet og blir en del av Ahus fra den 1. januar 2019. Representanter fra Hedmark Høyre og Hedmark Frp overrakte i dag blomster til divisjonsdirektør Dagny Sjaatil. De fleste folkevalgte i regionen har ønsket en slik løsning, i motsetning til styret i Sykehuset Innlandet.

    Dagny Sjaatil
    Foto: Ann-Kristin Mo / NRK