NRK Meny
Normal

Vil osingene ut av Hedmark?

I dag skal folk i Os i Nord-Østerdal si sin mening om kommunen fortsatt bør være i Hedmark eller gå til Sør-Trøndelag for å slåes sammen med Røros og Holtålen.

Folkeavstemning i Os om kommunereformen

Os-ordfører Runa Finborud (Sp) håper på bra frammøte i dag.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / nrk

Når valglokalene stenger klokka 18 i kveld kan første skritt være tatt til at Hedmark mister en kommune.

I folkeavstemningen får osingene tre valg. Enten å forbli som egen kommune, bli slått sammen med andre kommuner i Nord-Østerdal eller gå til Sør-Trøndelag for å bli slått sammen med Røros og Holtålen. Os har også en intensjonsavtale med de to trøndelags-kommunene.

Ordfører i Os, Runa Finborud (Sp) sier avstemningen vekker mange følelser hos folk. Det er et stort skritt for mange å stemme for å gå ut av Hedmark. Men det er mye som reguleres av fylksgrensa. Mange i Os har nær tilknytning til Røros og flere har også sin arbeidsplass der.

Ungdommen er engasjerte

Ungdommen i Os engasjert

16 år gamle Erik Lillebakken mener de unge i Os er vel så engasjerte som de eldre i kommunen.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / nrk

Ungdomsrådet i Os har fått full oppslutningen om at alle som fyller 16 år i år skal få mulighet til å være med på folkeavstemningen. 16-åringen Erik Lillebakken er en av dem som har jobbet for det.

– Det er viktig at vi som er unge får si vår mening om reformen og den politikken som føres. Jeg tror mange unge er engasjert i framtida for kommunen vår. Ja, vi er kanske mer engasjert enn de som er eldre, sier Erik.

Frykt for å bli trønder

Gunnhild Ferhagen Sæther er lærer ved Os barne- og ungdomsskole. Hun bekrefter at mange unge er engasjerte.

– De er veldig ivrige. Noen har jo stor frykt for å bli en trønder da. Men felles for dem er at de vil det beste for hjemplassen sin. Veldig mange har lyst til å flytte tilbake til Os, for det er jo her det er best, sier de.

Os er ved siden av Løten den eneste kommunen som har folkeavstemning om kommunereformen i Hedmark.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Jansrud taper hele veien

  Han leder med 24 hundredeler på andre mellomtid, men hundredelene er ikke på Jansruds side. Han er til slutt 89 hundredeler bak i mål.

  Se målgangen til Kjetil Jansrud her
 • Ber om strenge straffer

  Aktor Helge Eidsvaag mener cannabisplantasjene i Odalen var så proffe at han ber om lange straffer for de tiltalte. Ifølge Glåmdalen la Eidsvag ned påstand om straff på mellom snaut fire og drøyt fire år i fengsel for de fire, som har erkjent å ha tatt del i dyrkingen.

 • Rumenere siktet for 50 lovbrudd

  To menn som trolig sto bak tre innbrudd i Kongsvinger i fjor er tatt, skriver Glåmdalen. Framgangsmåten var lik flere innbrudd i drammensområdet og politiet der har varetektsfengsla og sikta to rumenere for 50 lovbrudd fra mai 2016 til novemner 2017.