NRK Meny
Normal

Vil osingene ut av Hedmark?

I dag skal folk i Os i Nord-Østerdal si sin mening om kommunen fortsatt bør være i Hedmark eller gå til Sør-Trøndelag for å slåes sammen med Røros og Holtålen.

Folkeavstemning i Os om kommunereformen

Os-ordfører Runa Finborud (Sp) håper på bra frammøte i dag.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / nrk

Når valglokalene stenger klokka 18 i kveld kan første skritt være tatt til at Hedmark mister en kommune.

I folkeavstemningen får osingene tre valg. Enten å forbli som egen kommune, bli slått sammen med andre kommuner i Nord-Østerdal eller gå til Sør-Trøndelag for å bli slått sammen med Røros og Holtålen. Os har også en intensjonsavtale med de to trøndelags-kommunene.

Ordfører i Os, Runa Finborud (Sp) sier avstemningen vekker mange følelser hos folk. Det er et stort skritt for mange å stemme for å gå ut av Hedmark. Men det er mye som reguleres av fylksgrensa. Mange i Os har nær tilknytning til Røros og flere har også sin arbeidsplass der.

Ungdommen er engasjerte

Ungdommen i Os engasjert

16 år gamle Erik Lillebakken mener de unge i Os er vel så engasjerte som de eldre i kommunen.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / nrk

Ungdomsrådet i Os har fått full oppslutningen om at alle som fyller 16 år i år skal få mulighet til å være med på folkeavstemningen. 16-åringen Erik Lillebakken er en av dem som har jobbet for det.

– Det er viktig at vi som er unge får si vår mening om reformen og den politikken som føres. Jeg tror mange unge er engasjert i framtida for kommunen vår. Ja, vi er kanske mer engasjert enn de som er eldre, sier Erik.

Frykt for å bli trønder

Gunnhild Ferhagen Sæther er lærer ved Os barne- og ungdomsskole. Hun bekrefter at mange unge er engasjerte.

– De er veldig ivrige. Noen har jo stor frykt for å bli en trønder da. Men felles for dem er at de vil det beste for hjemplassen sin. Veldig mange har lyst til å flytte tilbake til Os, for det er jo her det er best, sier de.

Os er ved siden av Løten den eneste kommunen som har folkeavstemning om kommunereformen i Hedmark.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Brann i DAB-radio

  Det ble mindre brann- og røykskader etter en brann i en bolig Harestua i Lunner lørdag kveld. Ifølge politiet startet brannen i en DAB-radio.

 • Storhamar vant etter spennende kamp

  Eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar endte 2–3 etter en spennende kamp. Det var lenge 2–2 før gjestene Storhamar fikk inn ett mål i et av de siste minuttene av kampen. 10.031 så kampen.

 • Spennende i Håkons Hall

  Det er 2–2 i eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall etter rundt halvspilt kamp. Stemningen er spent og høylytt blant de 10.000 publikummerne.

  Eliteseriekamp mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall
  Foto: Karianne Stordal / NRK