NRK Meny
Normal

Vil osingene ut av Hedmark?

I dag skal folk i Os i Nord-Østerdal si sin mening om kommunen fortsatt bør være i Hedmark eller gå til Sør-Trøndelag for å slåes sammen med Røros og Holtålen.

Folkeavstemning i Os om kommunereformen

Os-ordfører Runa Finborud (Sp) håper på bra frammøte i dag.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / nrk

Når valglokalene stenger klokka 18 i kveld kan første skritt være tatt til at Hedmark mister en kommune.

I folkeavstemningen får osingene tre valg. Enten å forbli som egen kommune, bli slått sammen med andre kommuner i Nord-Østerdal eller gå til Sør-Trøndelag for å bli slått sammen med Røros og Holtålen. Os har også en intensjonsavtale med de to trøndelags-kommunene.

Ordfører i Os, Runa Finborud (Sp) sier avstemningen vekker mange følelser hos folk. Det er et stort skritt for mange å stemme for å gå ut av Hedmark. Men det er mye som reguleres av fylksgrensa. Mange i Os har nær tilknytning til Røros og flere har også sin arbeidsplass der.

Ungdommen er engasjerte

Ungdommen i Os engasjert

16 år gamle Erik Lillebakken mener de unge i Os er vel så engasjerte som de eldre i kommunen.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / nrk

Ungdomsrådet i Os har fått full oppslutningen om at alle som fyller 16 år i år skal få mulighet til å være med på folkeavstemningen. 16-åringen Erik Lillebakken er en av dem som har jobbet for det.

– Det er viktig at vi som er unge får si vår mening om reformen og den politikken som føres. Jeg tror mange unge er engasjert i framtida for kommunen vår. Ja, vi er kanske mer engasjert enn de som er eldre, sier Erik.

Frykt for å bli trønder

Gunnhild Ferhagen Sæther er lærer ved Os barne- og ungdomsskole. Hun bekrefter at mange unge er engasjerte.

– De er veldig ivrige. Noen har jo stor frykt for å bli en trønder da. Men felles for dem er at de vil det beste for hjemplassen sin. Veldig mange har lyst til å flytte tilbake til Os, for det er jo her det er best, sier de.

Os er ved siden av Løten den eneste kommunen som har folkeavstemning om kommunereformen i Hedmark.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Valdresflya åpen

    Valdresflya ble åpnet klokka åtte i dag. Den vil være nattestengt mellom 20.00 og 08.00.

  • Gjøvik Sp ja til sjukehus i Moelv

    Gjøvik senterparti sier JA til storsjukehus i Moelv. Det skriver OA. De er lei alt styret rundt lokaliseringen av det nye sjukehuset. De mener at Gjøvik by vil nyte godt av et sjukehus med mange arbeidsplasser rett over Mjøsa.

  • Ja til Dæhlis Alvdalsplaner

    Flertallet i kommunestyret i Alvdal sa i går kveld ja til Bjørn Dæhlis planer på Steimosletta. Skikongen vil invistere 200 millioner i detaljehandel der. Kommunestyret har vært splitta fordi de er redd det vil gå ut over handel i sentrum.