Hopp til innhold

Fylkesskolesjefen vil legge ned Hjerleid vidaregåande skule

Fylkesopplæringssjefen i Oppland, Inge Myklbust, foreslår å legge ned Hjerleid vidaregåande skule i Dovre.

Hjerleid vidaregåande skule

Hjerleid vidaregåande skule står i fare for å bli nedlagt.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Det kom fram på et orienteringsmøte for fylkespolitikerne onsdag.

Fylkesopplæringssjefen ønsker også å legge ned byggfag i Lom, og flere tilbud ved Vinstra vidaregåande skule, som media, kommunikasjon, dans, industriell produksjon og barne- og ungdomsarbeid.

– Bedre med to skoler

Fylkesopplæringssjef i Oppland, Inge Myklebust.

Fylkesopplæringssjef i Oppland, Inge Myklebust.

Foto: Dag Kessel / NRK

På lang sikt mener fylkesopplæringssjefen at det vil være best med en videregående skole i Gudbrandsdalen, istedenfor fire, som i dag.

– Jeg tror i forhold robusthet og alle kriteriene vi har lagt i en robust skole, så vil to skoler i Gudbrandsdalen være bedre enn fire. Men slik vi argumenterer så er det primært best med en skole, sier Inge Myklebust.

Myklebust sier de vil ta stilling til dette på fylkestinget i desember. Nedleggelse av byggfag på Lom blir behandlet allerede i oktober, slik at man ser for seg at det legges ned fra neste høst.

– Vi har ikke nok elever i framtiden til å fylle alle de fire skolene, knapt nok to. Det betyr at det med elevtall på inn i strukturdebatten. Jeg tror at vi gjennomfører de forslagene vi har lagt fram, så kan vi gjøre investeringsinnsparinger på 100 millioner kroner. Vi snakker dermed om 62 millioner kroner i investeringer, i steden for 162 millioner.

Han mener det blir fryktelig dyrt å opprettholde skolestrukturen slik den er i dag, fordi det er store investeringer som skal til for å vedlikeholde skolene. Han føler at det haster å få ting avgjort.

– Det haster veldig, fordi det er flere skoler i midtdalen der vi må gjøre noe med skolebygningene for å kunne fortsette å bruke dem.

– Må passe på hybelelevene

En nedleggelse fører til at flere av elevene trolig må flytte på hybelen, fordi de blir lang avstand mellom skole og hjem.

Derfor mener flere av fylkespolitikerne at fylkeskommunen har et særlig ansvar for å legge til rette for at hybellivet for elevene blir god, hvis det blir sentralisering av skoler.

– De fleste fylkespolitikerne er enige om at dagens skolestruktur i Gudbrandsdalen ikke kan være som i dag, men da må vi også ta ansvar for hybelelevene. Det blir lange reiseveier for mange. Det er viktig at vi sørger for gode hybelfasiliteter, sier Even Hagen fra Arbeiderpartiet.

Politikerne har lenge diskutert om hvordan det videregående skoletilbudet i Gudbrandsdalen skal være.

Gudbrandsdalen har videregående skoletilbud ved Vinstra vidaregåande skule i midtdalen, samt Nord-Gudbrandsdalen vidaregåande skule med avdelinger på Otta, Hjerleid og Lom.

Flere saker fra Innlandet