NRK Meny
Normal

Vil legge ned Hamar sjukehus nå

– I og med at det kan ta 20 år før vi får ett felles Innlandssjukehus, er vi nødt til å gjøre noen grep allerede nå. Det sier Berit Nordseth Moen i Hedmark Høyre og foreslår å flytte alle sjukehusfunksjoner fra Hamar til Elverum.

Hamar sjukehus

Hedmark Høyre vil legge ned sjukehuset i Hamar nå.

Foto: Knut Sveen, NRK

På årsmøtet til Hedmark Høyre i helga, gikk partiet inn for å støtte ett felles storsjukehus i Mjøsregioen.

Men i påvente av at det skal bli noe av, ble det fremmet et mer overraskende forslag; nemlig å legge ned sjukehuset i Hamar nå.

– Vi tror det er en lang vei å gå før vi får et nytt storsjukehus. Det skal bevilges penger og det er mange prosesser man skal gjennom. I mellomtiden er vi nødt til å løse dagens situasjon.

Det sier Berit Nordseth Moen, som er nestleder i Tynset Høyre, til NRK Hedmark go Oppland.

Vil samle alt i Elverum

Video Til kamp for eige sjukehus i Elverum

Sjukehuset i Elverum.

Foto: Nyhetsspiller

Og dermed gikk Høyre inn for å legge ned all sjukehusdrift i Hamar, også akuttfunksjonen, og samle det i Elverum, nå med en gang.

Berit Nordseth Moen sier Hedmark høyre er bekymret for dagens situasjon. Helse Sør-Øst har vedtatt at akuttfunksjonene skal samles, fordi de i dag er spredt på for mange sjukehus.

– Men i og med at vi er redd det vil ta lang tid, mener vi det må settes full fokus på å styrke ett sjukehus i Hedmark, og da blir det Elverum, fordi det er hovedsykehuset vårt, sier Nordseth Moen.

Hamar Høyre provosert

Forslaget får ikke støtte fra lokallaget i Hamar.

– Vedtaket er useriøst. Vi har vanskelig for å ta dette inn over oss. Elverum gjør sin jobb, men de skaper ikke positivitet. Vi er opptatt av fremtiden, Elverum er opptatt av i dag.

Det sier gruppeleder i Hamar høyre, På Jan Stokke, til Hamar Arbeiderblad.

Knut Fangberget, også han i Hamar Høyre, mener det hele var et velregissert spill iscenesatt av Elverum og Østerdalen.

– Vedtaket er overraskende, sier gjenvalgt leder i Hedmark Høyre, Rune Øygarden. Han påpeker også at det ikke er utredet hva det vil koste å samle alle sjukehusfunksjonene i Elverum, eller hvilken nytte det faktisk vil ha.

Elverum Høyre forslo Elverum

Før fylkespartiet vedtok å gå inn for ett felles storsjukehus i Innlandet, hadde Elverum Høyre foreslått å satse på Elverum som hovedsjukehus i Hedmark.

Erik Hanstad, Elverum Høyre

Ordfører Erik Hanstad i Elverum, vil helst ha ett, stort sjukehus i Elverum.

Foto: Frode Meskau

Det var da det forslaget ble nedstemt, at Tynset Høyre fikk flertall for snarest å samle sjukehusfunksjonene i Elverum og Hamar, i Elverum.

– Vi må ta inn over oss at et nytt storsjukehus ikke vil komme på vår side av fylkesgrensa. Hvis alle de 9000 ansatte på Sykehuset Innlandet skal pendle til Biri, synes jeg det er dramatisk, også med tanke på miljøet.

Det sier ordfører i Elverum, Erik Hanstad, til Hamar Arbeiderblad.

Feil ressursbruk

Morten Aspeli

Ordfører Morten Aspeli i Hamar, mener ressursene må brukes på å få bygget det nye storsjukehuset, ikke på midlertidig samling i Elverum.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Heller ikke Hamar-ordføreren ser blidt på forslaget om å avvikle sjukehuset i Hamar nå med en gang.

– Det er så mange viktige helsetjenester som skjer på Hamar, og det er et så stort innbyggertall i Hamar og i regionen rundt, så det riktige er å beholde dagens struktur inntil det nye fellessjukehuset er på plass, sier Morten Aspeli (Ap) til NRK Hedmark og Oppland.

Aspeli synes heller at alle ressursene må settes inn på å få bygget det nye storsjukehuset i stedet for å bruke ressurser på å styrke Elverum.