NRK Meny
Normal

Vil kjøpe Fakkelmannen

Landemerket «Fakkelmannen» i Øyer blir vernet som kulturminne.

Fakkelmannen i Øyer

BEVARES FOR FREMTIDEN: Fakkelmannen er blitt et kjent landemerke for både turister og innbyggere i bygda Øyer i Oppland.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Den iøynefallende figuren ble konstruert til vinter-OL i Lillehammer i 1994 og forestiller en mann som løper med en fakkel i hånden.

I årevis har det vært knyttet usikkerhet til «mannens» fremtid. De private grunneierne har ikke ønsket å ta regningen for å holde den vedlike.

Nå vil Øyer kommune kjøpe 360 dekar med skogsområde og bevare figuren for fremtiden. Tirsdag vedtok formannskapet enstemmig å verne landskapsfiguren som et kulturminne og starte prosessen med å kjøpe ut de 10 grunneierne. Kommunen anslår selv i sakspapirene at en riktig pris kan være 3,6 millioner kroner.

Les: Fakkelmannen friseres til nytt OL

– En del av kulturarven

Det var en tydelig fornøyd ordfører Brit K. Lundgård som fortalte om vernevedtaket tirsdag.

Ordfører Brit K. Lundgård

KULTURARV: – Fakkelmannen er en del av kulturarven for oss her i Øyer, sier ordfører Brit K. Lundgård.

– Vi er blitt enige om at Fakkelmannen skal bevares for fremtiden. Vi bruker plan- og bygningsloven for å verne, og nedlegger samtidig et midlertidig forbud mot tiltak i området til vi har behandlet saken ferdig, sier hun.

For å finansiere kjøpet vil kommunen undersøke muligheten for samarbeid med private finansielle aktører som for eksempel Sparebankstiftelsen DNB. Så fort kommunestyret har gjort det formelle vedtaket, vil man starte forhandlinger med grunneiere.

Skulle egentlig gro igjen

Fakkelmannen i Øyer ses fra hyttefelt i Hafjell

STOD KLAR I 1994: Fakkelmannen ble hogget ut til OL i 1994 i Lillehammer og er fortsatt landemerke ved Hafjell i Øyer.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Da Fakkelmannen ble hogget ut til OL i 1994 var meningen at området i etterkant av lekene skulle replantes og få gro igjen.

Men mange har tatt til orde for å bevare figuren, og etter hvert har det blitt et populært ikon for fastboende og turister i området ved Hafjell i Øyer. En av dem som engasjerte seg for å bevare Fakkelmannen var programleder Linda Eide i NRK-serien «Norsk attraksjon», (se video nederst i artikkelen).

De siste fem årene har næringslivet i Øyer betalt for å sikre at figuren tynnes ut slik at den fremstår som fin og visuelt tydelig i dalsiden.

Selv om Øyer kommune har mange oppgaver de kunne trenge penger til, mener ordføreren det er riktig å bruke ressurser på Fakkelmannen.

– Det er en del av kulturarven for oss her i Øyer. Den betyr veldig mye i forhold til identiteten vår, sier hun.

Linda Eide får med seg heile Øyer i eit desperat forsøk på å redda Fakkelmannen. OL symbolet frå 1994 som vart vist verda rundt, er nemleg truga av skogshogst, og ein hjelpe-kassett er siste utveg for å redda attraksjonen. Noregs mest siterte mann dukkar også opp i programmet, utelukkande fordi det er samfunnsvitenskapleg relevant. (3:8)

EN NORSK ATTRAKSJON: Se Linda Eides TV-program om Fakkelmannen i Øyer.