NRK Meny
Normal

Vil ikke rette opp valgbrøler

To velgere i Folldal fikk ikke stemt på riktig måte fordi det manglet riktig konvolutt da de avla stemme søndag.

Eva Tørhaug

Ordfører Eva Tørhaug (A) vil ikke gjøre noe for å rette opp 'konvolutt-saken' i Folldal.

Foto: Joar Elgåen / NRK

De to stemte i en annen valgkrets enn den de hører til og skulle derfor ha fått en anonym konvolutt å legge stemmeseddelen oppi.

Innrømmer feilen

Men selv om stemmegivniningen ikke foregikk helt etter boka, vil ikke ordfører Eva Tørhaug gjøre noe med saken.

Det står i Valghåndboka at selv om stemmestyret har gjort en feil ved at den anonyme konvolutten mangler, så er ikke det grunn til å forkaste stemmen. Det står også at selv om valgmyndigheten vil se hva velgeren har stemt, så er heller ikke det grunn til å forkaste stemmegivningen.

– Her er det gjort en formell feil fra stemmestyret, men det skal ikke gå utover dem som har avgitt stemme.

Manglet brune konvolutter

De to det gjelder, tilhører en valgkrets der var det ikke søndagsvalg, så de dro til en annen krets for å avlegge sine stemmer der. Men det manglet brune, anonyme konvolutter i valglokalet.

Valg.

Valgstyret ikke kommer til å gjøre noe mer med saken.

Foto: Knut Sveen

Derfor ble stemmesedlene lagt i en konvolutt der navn og fødselsnummeret til velgerne står.

Da valgstyret oppdaget brøleren, dro ordfører Eva Tørhaug og hentet anonyme konvolutter på rådhuset. Men da hun kom tilbake, hadde velgerne reist hjem.

Gjør ingenting

Men selv om stemmegivniningen ikke foregikk helt etter boka, blir ikke stemmegivningen forkastet. Det gjør den heller ikke om noen av valgmedarbeiderne skulle ha blitt fristet til å åpne navnekonvoluttene og se hva velgerne har stemt.

Det valgstyret kunne ha gjort, var å kontakte de to velgerne for å få dem til å legge navnekonvolutten i den brune konvolutten selv. Det er nemlig slik det skal foregå når du stemmer i en annen krets enn den du tilhører.

Men de to ble ikke kontaktet og tilbakekalt for å gjøre dette, og ordfører Eva Tørhaug sier valgstyret ikke kommer til å gjøre noe mer med saken.

Valg.
Foto: Knut Sveen