NRK Meny
Normal

Vil ikke lære ungene å sykle før 4. klasse

Regjeringen lar foreldrene bestemme selv når barna kan begynne og sykle til skolen. Men på skolene er de ikke enige i dette.

Martin Alexander Larsen, rektor Aaslaug Ljønes Herland og Marius Olsby-Brenden

7.-klassingene Alexander Larsen (t.v.) Marius Olsby-Brenden og rektor Aaslaug Ljønes Herland syns alle det er greit å være litt eldre før de sykler til skolen.

Foto: Ole Martin Ringlund

– Vi har valgt å opprettholde det som Trygg Trafikk har anbefalt i alle år. Vi har ikke noe opplegg i skolens regi før de går i 5. klasse.

Det sier rektor på Totenviken skole, Aaslaug Ljønes Herland.

De fleste skolene i Hedmark og Oppland har sykkelopplæring på skolen i slutten av 4. klasse og så får elevene lov til å sykle til skolen når de begynner i 5. klasse.

Men i fjor høst åpnet regjeringen for at foreldrene skal få bestemme selv når barna kan sykle til skolen.

Bør være 10 år gamle

Ivar Ringen

Ivar Ringen i Trygg Trafikk i Oppland vil ikke ha 1.-klassinger og 2.-klassinger alene på sykkel i trafikken.

Foto: Trygg Trafikk

Ifølge Trygg Trafikk har likevel ingen av grunnskolene i Hedmark eller Oppland endret sykkelopplæringen sin til å gjelde yngre elever.

Skolene vil heller følge rådene Trygg Trafikk gir, enn å la regjeringen og foreldrene bestemme.

– Trygg Trafikk sier at barn ikke er i stand til å mestre trafikkbildet før de er 10 år. Det er det vi forholder oss til, sier rektoren på Totenviken skole.

Distriktsleder i Trygg Trafikk i Oppland, Ivar Ringen sier de holder fast på det rådet og fortsatt støtter helhjertet opp om det.

Verken han eller kollega Marianne Solbraa Mittet i Hedmark har fått noen henvendelser fra skoler om å legge til rette for sykkelopplæring før 4. og 5. klasse. Og det mener de skolene gjør rett i.

– Dette handler om modning og mestring. 1. og 2.-klassinger på sykkel rundt omkring i fylket vårt vil jeg rett og slett bli engstelig for, sier Ivar Ringen i Trygg Trafikk.

Sykler til skolen

Foreldrene kan bestemme når barna skal få sykle til skolen, men de fleste skolene vil ikke la dem få lov før de er 10 år.

Foto: Ole Martin Ringlund

Ser de små sykle av gårde

Rektor på Totenviken skole sier det har vært et dilemma for dem, at de yngre elevene har lov til sykle, og at de gjør det.

– Er det vårt ansvar å sjekke med foreldrene om de har gitt ungene trafikkopplæring? Jeg mener det er foreldrenes ansvar. Men vi kjenner jo på det, når vi ser de små sykle av gårde, sier rektor Aaslaug Ljønes Herland

7.-klassingene Marius Olsby-Brenden og Martin Alexander Larsen har sykla til skolen lenge nå. De innrømmer at de nok er litt bedre syklister nå, enn da de begynte på skolen.

– Ja, nå forstår vi flere skilt, hvilken side vi skal sykle på og hvordan vi skal sykle og ikke. Man må jo kunne å sykle for liksom ikke å skade seg, sier de to guttene.

Martin Alexander Larsen og Marius Olsby-Brenden

Martin Alexander Larsen og Marius Olsby-Brenden går i 7. klasse og syns skolevegen deres er fin å sykle på.

Foto: Ole Martin Ringlund