Hopp til innhold

Vil ikke drikke bort vitnemålet

Elever i 1. klasse på Lillehammer videregående skole vil gjøre unna alle eksamener før 17. mai når de blir russ. Derfor vil de utsette hele russefeiringa, og vente med festen til vitnemålet er i boks.

Maren Johnsen Pedersen, Lise Chantelle Mork Stubberud, Elise Hovde og Eirik Holmbakken

Maren Johnsen Pedersen, Lise Chantelle Mork Stubberud, Kristine Emilie Knutsen, Elise Hovde og Eirik Holmbakken går første året ved Lillehammer videregående skole. De håper å slippe russetid og eksamen samtidig når de blir avgangselever.

Foto: Hanne Stine Kind

Å feste og feire russetid samtidig som en forbereder seg til eksamen kan være en dårlig kombinasjon. Russetida i dag varer i nærmere tre uker, og mange er slitne når de avgjørende eksamenene begynner. Dette ønsker førsteklasseelevene på Lillehammer videregående skole å gjøre noe med.

– Det er jo veldig kjipt å skulle feire at man har gått så lenge på skole, og så er man egentlig ikke helt ferdig. En har liksom egentlig det verste og det viktigste igjen i en tid hvor du helst vil feire. Da er det veldig kjipt å måtte dra på skolen og ta eksamen som tar så mye tid. Om man hadde klart å få til begge deler så hadde det vært veldig bra, sier Maren Johnsen Pedersen.

Venninnene Kristine Emilie Knutsen og Lise Chantelle Mork Stubberud er enig.

– Jeg synes jo det er litt tåpelig at man har er en feiring som handler om å være ferdig på videregående skole før man er ferdig med det som egentlig er det viktigste da. Når du vet at du slutter med russetida 17. mai og du vet at det venter en hel uke med masse eksamener, da blir ikke feiringa helt fullverdig, sier Lise Chantelle Mork Stubberud.

Også andre steder i landet gjør videregåendelever opprør mot tidspunktet for avgangseksamen .

I skolegården på Lillehammer videregående vandrer årets rødruss i bakgrunnen. Mange av dem er slitne etter ei helg med festing og avslutning på russetida. Det å ha eksamen i dag er derfor brutalt for mange. Dette vet eksamensansvarlig ved Lillehammer videregående, Geir Linberg mye om.

– De kommer sjuke på eksamen

Linberg sier at han og andre ansatte ved skolen hvert år ser at avgangselevene ikke presterer så godt som de kunne på grunn av russetida.

Geir Lindberg, eksamensansvarlig ved Lillehammer videregående skole

Geir Lindberg er amensansvarlig ved Lillehammer videregående skole. Han forteller at russen ofte kommer sjuke på eksamen på grunn av ei kald og tøff russetid.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Ja, vi synes jo det er en ulykksalig blanding at russefeiringa pågår i oppkjøringa til eksamen. Elevene konsentrerer seg for lite om å trene til eksamen, og det blir en del sykdom på grunn av kald og hard russefeiring. Også vurderinger vi har i andre fag som ikke har eksamen lider også av dette her. At elevene er dårlig forberedt eller at de er syke og borte. Så vi er ikke glad for denne situasjonen, sier Linberg.

Synes du russefeiringa burde vente til eksamenstida er overstått?

– Ja, det ville løse mange problemer. Det vil da redusere undervisningstimeantallet for 3. klasse, og det er da prisen man betaler. Men sånn som det er nå så er jo undervisningen ikke veldig effektiv på grunn av stort fravær og at elevene kommer dårlig forberedt på skolen, sier Linberg.

Konflikten mellom tidspunktene for russens feiring og avgangseksamen har pågått i over 15 år. Bakgrunnen for det hele startet med at timeantallet for 3. klassingene måtte økes. Dermed ble skoleåret litt lengre enn tidligere, men russen har likevel valgt å ha feiringen fra rundt 1. mai til 17. mai. Slik har russetid og eksamenstid blitt i samme periode.

Høyre kjemper for utsettelse

Fylkene kan i dag søke om å være med i en forsøksordning med avgangseksamen før russetida. Dette ser ikke ut til å skje i Oppland.
Fylkesopplæringsjef Inge Myklebust sier det ikke er naturlig å søke om å være med på forsøket, blant annet fordi det fører til at elevene får lengre skoledager og kortere ferier for å kunne innfri kravet om årstimetall.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Oppland Høyre ønsker at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innfører en nasjonal endring av russetida.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Høyres landsmøte vedtok i fjor at den avsluttende eksamen i videregående skole bør flyttes før russefeiringen. Forslaget kom fra Unge Høyre, og fikk støtte fra et stort flertall i salen. Men blant fylkespolitikerne i Oppland er det ikke flertall for dette i dag.

Oppland Høyre fremmet et forslag om å bli forsøksfylke, men fikk ikke opposisjonen med seg. Lasse Lehre i Oppland Høyre har likevel ikke tenkt å gi opp.

– Vi går for en mer logisk rekkefølge. Det er merkelig å avslutte 13 års skolegang med en fest for så å ha eksamen etterpå. Da er det bedre å gjøre ferdig eksamen først og så kunne feire skikkelig etterpå, mener Lehre.

Nå ønsker de å få gjennomslag for en nasjonal endring.

– Det vi prøver nå er å få kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til å innføre en nasjonal ordning der man har eksamen før russetiden, sier Lehre.

– Russen må ikke feire 17. mai

Elevene på første trinn ved Lillehammer videregående mener russetida fint kan utsettes til etter 17. mai. De synes det ikke er noen automatikk i at russefeiringa må foregå rundt denne høytida.

– Egentlig har jo ikke 17. mai og russ noen sammenheng. Det handler jo om grunnlovsfeiring og ikke russefeiring. Så russefestinga kan godt komme etter den 17. mai, mener Lise Chantelle Mork Stubberud.

Medelev Eirik Holmbakken er enig, men synes samtidig det er litt fint med russetid rundt 17. mai.

– Eksamen eller russetida bør flyttes, men jeg synes jo at det er litt fint at russetida er samtidig med 17. mai. Det er kanskje best at den starter denne dagen i stedet for å slutte da, sier Eirik.

Førsteklassingene sier de vil prøve å jobbe med saken i tida framover slik at de selv kan få en russefeiring uten eksamensforberedelser.

– Det er jo ganske vanskelig å få det frem. Det er jo ikke bare å flytte eksamen liksom. Men jeg vet at det er en del av ungdomspartiene i Lillehammer som har det som en av de viktigste sakene, sier Elise Hovde.

Inntil videre må elevene fullføre årets eksamener og håpe de får til endringer før 2016.

Flere saker fra Innlandet