NRK Meny
Normal

Avviser saken fra «Dødens gård»

Høyesterett har sagt nei til å behandle ankene etter dobbeltdrapet på Søndre Land i Oppland.

Vollheim gård i Søndre Land

Vollheim gård i Søndre Land.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det vil si at det er satt et endelig punktum for kriminalsaken som har vært svært omfattende. Høyesterett vil altså ikke behandle ankene etter dobbeltdrapet på Vollheim gård i Søndre Land, skriver Oppland Arbeiderblad.

To overlagte drap

Det betyr at dommene fra lagmannsretten er rettskraftig, og de fire dømte kan overføres fra varetekt til soning av dommen. Saken omfatter to overlagte drap, to grove ran og trygdebedrageri.

Saken startet da en mann ble funnet drept i romjula 2007. Så ble to grove ran avslørt, og en stund senere ble en død mann funnet i en brønn på gården.

Den første rettsaken startet i Gjøvik tingrett i 2007. Saken har deretter blitt behandlet to ganger i Eidsivating lagmannsrett før skyldspørsmålet ble avgjort.

21 års fengsel

I tingretten ble fem personer kjent skyldig. Dommene ble anket til lagmannsretten. Her ble en av personene frikjent for overlagt drap. Juryens kjennelse av de fire andre ble satt til side, og det ble en ny runde i lagmannsretten.

Brønnen på drapsgården i Søndre Land

Brønnen på gården i Søndre Land.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Her ble nok en person frifunnet for medvirkning til overlagt drap, og dommen på tre års fengsel fra den første lagmannsrettsrunden.

De tre andre ble kjent skyldig etter tiltalen, og disse dommene er nå rettskraftig. Det vil si at to av de tre er dømt til 21 års fengsel og den tredje er dømt til 19 års fengsel.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bortvist fra oktoberfest i Elverum

    To menn er bortvist fra "Oktoberfesten" i Elverum sentrum sent fredag kveld. Mennene, en i 20-åra og en i 40-åra, ble vist bort på grunn av ufin oppførsel, melder Politiet i Innlandet på Twitter.

  • Bil av veien på fv.51

    Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

  • Flere politistillinger i Innlandet

    Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.