NRK Meny
Normal

Vil ikke bævepne politiet på grunn av «ulne trusler»

Politimester i Gudbrandsdalen Arne Hammersmark sier det ikke er trusler fra ISIL som bør avgjøre om man skal bevæpne politiet. Han vil derimot at det daglige trusselbildet som politiet opplever skal diskuteres.

Arne Hammersmark

Arne Hammersmark er sterkt kritisk til den midlertidige bevæpningsordren som politiet fikk denne uken. Han ønsker i stedet en debatt hvor politiets trusselbilde i det daglige blir drøftet.

Foto: Erlend Moe / NRK

Dagbladet skriver i dag at PST ikke anbefalte bevæpning da de varslet om økt terrorfare.

Det var politidirektoratet (POD) som ba om tillatelse til en generell bevæpning av det uniformerte innsatspersonellet, på grunn av terrorfrykt. Justisminister Anders Anundsen gikk med på en generell bevæpning i fire uker.

Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt går nå hardt ut mot den midlertidige bevæpningsordren, som denne uka ble gitt til politiet.

– «Ulne» trusler er feil grunnlag

Hammersmark mener bestemt at det han kaller «ulne trusler» fra ekstremister, som den sunnimuslimske gruppen ISIL, ikke er nok til å innføre en generell bevæpning av politiet.

– Jeg vil ikke at man skal ha en bevæpning av politiet på bakgrunn av en uttalelse fra ISIL hvor de oppfordrer til å ramme myndighetspersoner i Vesten.

Og han legger kontant til:

– Jeg kan ikke se at det har noe for seg i det hele tatt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Skyting på Vinstra

Onsdag kveld ble en politimann fra Gudbrandsdalen politidistrikt skutt på Vinstra. Politimannen ble fløyet til Ullevål sykehus, mens den 69-år gamle mannen som skjøt ble pågrepet etter åtte timer.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Vil ha en generell debatt

Onsdag kveld ble en av Hammersmarks egne politimenn fra Gudbrandsdalen skutt med hagle utenfor en bolig på Vinstra.

Etter at 20-30 politifolk omringet huset i en åtte timer lang aksjon, ble en mann i slutten av 60-årene pågrepet.

Den 69-årige mannen som skjøt politimannen ble innlagt på psykiatrisk sykehus.

Hammersmark ønsker gjerne en bredere debatt velkommen, hvor man ser politiets trusselbilde fra et større perspektiv.

Han mener at man må diskutere det daglige politiarbeidet som gjøres rundt om i landet, hvor man blant annet støter på nettopp psykisk ustabile personer.

– Jeg ønsker mye heller en generell debatt om man skal på bevæpne politiet, på bakgrunn av de truslene som poliitiet opplever daglig, fra psykisk ustabile personer eller kriminelle, sier Hammersmark.

Jakten startet på legekontoret

Det var cirka klokken 20 at dramaet begynte onsdag kveld, da politiet i Gudbrandsdalen ble tilkalt til et legekontor på Vinstra. Helsepersonell reagerte på oppførselen til en mann som var inne til konsultasjon.

Da politipatruljen ankom kontoret, hadde mannen dratt, men patruljen fant ham etter en times tid.

Politiet reiste hjem til boligen hans, der de ble møtt av mannen som ikke ville åpne for dem. Da de hentet redskap for å ta seg inn, kom personen ut med et haglegevær og avfyrte skudd, som altså traff den ene politimannen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND