NRK Meny
Normal

Småbrukere vil ha slutt på industridyrehold

Lederen i Norsk Bonde- og småbrukarlag, Merete Furuberg, mener at industridyreholdet må stoppes. – Det bør settes et tak på antall dyr, sier Furuberg.

Pelsdyr i fangenskap mangler ben

Debatten om pelsdyrnæringa blusset opp igjen i slutten av oktober etter at dyrevernere gjorde nye opptak av skadde og syke dyr på 39 norske gårder.

Foto: Nettverk for dyrs frihet/Dyrebeskyttelsen

– Dette er vondt å se på. Det bør settes et øvre tak på hvor mange dyr det er lov til å ha på hver farm, sier Furuberg.

Pelsdyrnæringa selv varsler nulltoleranse mot useriøse oppdrettere.

– Umulig å ha omsorg for flere tusen dyr

Det er ikke nok, sier Merete Furuberg, som mener enhetene er så store at oppdretterne umulig kan fylle kravene til godt dyrestell.

– Det er helt umulig å ha omsorg og kjærlighet til hvert dyr når man har ansvaret for flere tusen. Vi må ha såpass antall dyr at vi kan vise kjærlighet og stell til hvert enkelt dyr minst en gang i døgnet, slik forskriftene sier, sier Furuberg.

Merete Furuberg

Merete Furuberg vil ha en slutt på det hun kaller industridyrehold.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Nå krever hun at det hun kaller industridyrehold må stoppes. Debatten om pelsdyrnæringa blusset opp igjen i slutten av oktober, etter at dyrevernere gjorde nye opptak av skadde og syke dyr på 39 norske gårder.

Bildene viser åpne sår, avrevne kroppsdeler og dyr som ikke blir tatt hånd om. Det er organisasjonene Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen som har gått inn på de 39 gårdene og samlet inn over 800 videoopptak.

Blir styresak i småbrukerlaget

Avsløringen har ført til en ny debatt og pelsdyrnæringens eksistens. SV er av de som vil fjerne næringen og får støtte av leder av Norsk bonde- og småbrukarlag.

Norsk Bonde- og småbrukarlag skal på sitt første styremøte behandle pelsdyr-saken.

– Vi har fått reaksjoner fra medlemmer som frykter at pelsdyrnæringens negative omdømme kan slå ut på andre deler av landbruket.

– Det er det ingen grunn til, for vi driver et ansvarlig dyrehold, men vi må likevel ta stilling til hva vi skal gjøre med det negative fokuset som denne delen av landbruket nå får.

Bør være lønnsomt å drive smått

– Men det er mer lønnsomt med store enheter?

– Ja, og derfor er det politikernes ansvar å legge til rette for mindre enheter, slik at det blir lettere å få oversikt over dyrehelsa til hver enkelt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang